Blanes inicia el procés de participació pel «nou» POUM

En la primera sessió informativa de les tres previstes, es van tractar temes de Medi Ambient i Sostenibilitat

15.04.2016 | 13:21

L´Ajuntament de Blanes va realitzar ahir al vespre, la primera de les tres sessions obertes a la participació ciutadana que formen part dels treballs de revisió del Pla d´Ordenació Urbanística del Municipi (POUM), l'avanç planejament del qual es va aprovar en el ple municipal del mes de març. Segons va informar el consistori, en aquesta primera sessió es van tractar els temes de Medi Ambient i Sostenibilitat, mentre que en les dues restants –previstes per les pròximes setmanes– es parlarà d´Activitats Econòmiques i Serveis a la Ciutadania, i del Model de Desenvolupament Urbà. L'objectiu d'aquestes sessions temàtiques, és aportar la informació necessària a la ciutadania perquè puguin fer propostes que podrien acabar formant part del nou POUM.

En aquesta primera trobada, que va comptar amb la presència de la regidora d´Urbanisme, Pepa Celaya i el regidor de Participació Ciutadana, Albert Sanz, entre altres, es va dividir als assistents en tres grups de treball per debatre qüestions de Medi Ambient i Sostenibilitat, les conclusions de les quals es van posar en comú. Així alguns dels temes que es van tractar van ser: la preservació del patrimoni natural, la gestió i posada en valor de la zona litoral, la construcció sostenible, la millora de la qualitat de l´espai públic, la recuperació i reordenació de les rieres, i la contaminació acústica. També es va debatre sobre quin espai natural del municipi es creu que requeriria una especial protecció: el Delta del Tordera, les rieres, l´Àrea de Treumal, els entorns de Pinya de Rosa, el Paratge del Vilar i l´entorn dels Tres Turons, entre d´altres.

Segons l'Ajuntament, amb aquesta mecànica de procediment es vol poder canalitzar les demandes, aportacions i necessitats de la ciutadania, el sector comercial i la resta d´agents locals en la proposta d´ordenació urbanística plantejada. Després que s´hagin celebrat les tres jornades de participació ciutadana s´elaborarà un informe de retorn on es recolliran les conclusions de cada trobada que també es farà arribar als propis assistents i es publicarà a la web del POUM.

La pròxima sessió de participació ciutadana de la revisió del POUM tindrà lloc dijous de la setmana vinent a dos quarts de vuit del vespre a la Sala de Plens de l´Ajuntament de Blanes, i es tractarà la temàtica d´Activitats Econòmiques i Serveis als Ciutadans. Per últim, la tercera jornada es farà el dimarts 26 d´abril a la mateixa hora, i es treballarà sobre el Model de Desenvolupament Urbà.

Pròxim pas, al setembre

La següent fase es durà a terme al setembre, quan la revisió del POUM s´aprovarà amb caràcter inicial de nou en sessió plenària. Mitjançant el sistema de cita prèvia, l´equip redactor atendrà les consultes dels veïns del municipi, així com les aportacions que vulguin fer. Amb tota aquesta nova informació es farà un segon informe que s´incorporarà a la web del POUM. De cara a l´octubre-novembre, el ple municipal haurà de fer l´aprovació provisional i definitiva, així com les respostes a les al·legacions presentades.

A partir d´aquí, es presentarà la documentació a la Comissió Territorial d´Urbanisme, que haurà de donar el vistiplau. Mentrestant, l´Ajuntament de Blanes farà una nova sessió pública oberta a la participació ciutadana per informar sobre com ha quedat definit el projecte final.

Motius de la revisió

El consistori blanenc es va veure obligat a retocar el Pla General, aprovat l'abril de 2010, després que l'associació de càmpings presentés un recurs i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en una sentència del passat 31 de març, els donés la raó i declarés nul el POUM. Els càmpings estan ubicats en zona inundable, de la qual només era possible sortir-ne si executaven i assumien el cost de les obres per garantir la protecció davant els riscos d'inundació. Una mesura que segons van argumentar en el recurs, només els afectava a ells. Així, el TSJC va considerar que el POUM no tenia la suficient justificació tècnica i no s'adequava a les normes i plans per preveure la inundabilitat del municipi.

L'Ajuntament va presentar llavors un recurs de cassació contra la sentència, però paral·lelament es va acordar -el 24 de setembre de 2015- iniciar els treballs de revisió. «Mentre no es resol el recurs, que sabem que serà desfavorable, tenim un any i mig per tenir a punt un POUM revisat i no haver de tornar al de 1982» va explicar la regidora d'Urbanisme, Pepa Celaya (PSC) en el darrer ple.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

La piscina municipal de Lloret va ser inaugurada el 2014.
Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

El director de la instal·lació creu que els primers guanys es podrien notar a partir del 2020

Vidreres obté una subvenció d´uns 1.900 euros per comprar una pala llevaneus

L'Ajuntament de Vidreres ha obtingut una subvenció de 1.853,44 euros de la Diputació de Girona,...

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

El Consell Comarcal de la Selva va iniciar ahir la distribució de lots de productes de...

El jutge no sap si va arribar la citació a tres russos imputats en l´operació Clotilde

Es tracta del general rus Viktor Kanaikine, així com dels seus compatriotes Segey Nalimov i Andrei...

Acaba la instal·lació de la canonada que va rebentar el 5 de setembre a Anglès

Acaba la instal·lació de la canonada que va rebentar el 5 de setembre a Anglès

El trencament, que podria haver estat causat pel terratrèmol de 3,6 graus, va afectar el carrer...

Vilobí farà diverses obres de millora a Sant Dalmai i Salitja abans d´acabar l´any

Vilobí farà diverses obres de millora a Sant Dalmai i Salitja abans d´acabar l´any

L'equip de govern (GMI) té previst reformar la carretera de Caldes, instal·lar un nou aparcament...

Enllaços recomanats: Premis cinema