El primer tinent d'alcalde i regidor d'urbanisme durant la legislatura de 2007-2011 d'Anglès, Josep Santané (PSC) va admetre ahir que el govern d'aquella època, format per socialistes i convergents, va cometre «negligències» en la compra de la fàbrica tèxtil Burés, el 2008, a la societat Buretex S.A. «Tots tenim part de responsabilitat en els errors que es van cometre i que ens toca assumir» va assenyalar Santané.

El govern encapçalat en aquell moment per Pere Figuereda (CiU) va comprar el complex per quatre milions d'euros, «amb càrregues no previstes» d'1,8 milions d'euros que Buretex devia a Hisenda i a la Seguretat Social. Una operació que, segons va assegurar ahir l'actual equip de govern (CDC-AM) ha estat titllada de «greument negligent» per part del Tribunal de Comptes. «Hauríem d'haver llegit la lletra petita, però en aquell moment, ni el govern ni l'oposició (PAU) ho vam fer. Va ser tot un cúmul d'errors i circumstàncies» va explicar Santané qui va subratllar que, tot i qui va ser Figuereda qui va firmar l'escriptura de compra, «la culpa va ser de tots».

Sobre l'antic alcalde convergent, Santané va opinar que «no era conscient» d'aquestes càrregues i que Buretex va aplicar «joc brut». «Al consistori no hi va haver mala fe, ni ningú es va embutxacar diners. Només es van cometre alguns errors» va remarcar el que va ser regidor socialista. D'altra banda, també es va referir a l'IVA de 480.000 euros que l'Ajuntament va pagar a Buretex «quan no era necessari». «Crec que van actuar de mala fe, quan no van retornar aquests diners» va afegir Santané. A més, segons va explicar PAU, qui va dirigir el consistori de 2011-2015, va reclamar aquests diners a Hisenda, qui va els va informar que aquella quantitat «mai» havia estat ingressada a l'administració.

Justament va ser el govern de PAU, liderat per Pere Espinet, qui va descobrir l'existència d'aquestes càrregues l'any 2014, durant l'operació de venda d'una nau de l'antiga fàbrica tèxtil al supermercat Bonpreu per 225.000 euros. «El dia que havíem de signar el contracte de compravenda, el notari ens va advertir que existien deutes de l'antic propietari (Buretex)» va explicar Espinet qui va recordar que, per aquest motiu, el supermercat es va fer enrere.

Arran d'aquesta descoberta, Anglès va acudir al Tribunal de Comptes qui va determinar que l'import en càrregues d'1,8 milions d'euros, l'haurà d'assumir l'Ajuntament d'Anglès, després de concloure -a principis d'aquest 2016- que aquest organisme va cometre «negligència» en l'operació de compra de la tèxtil. Per aquest motiu, el govern actual, liderat per Àstrid Desset (CDC) va presentar una demanda al tribunal de Comptes contra l'exalcalde Pere Figuereda (CiU), tenint en compte que va ser qui va signar l'escriptura de compravenda.

Procés «aturat»

Aquest procés però, ha quedat ara «aturat» després que dimecres, l'equip de govern anunciés al Tribunal de Comptes que desestimava la demanda contra Figuereda, perquè -?segons van explicar- els escrits d'aquest ens constaten que encara no es poden exigir responsabilitats al consistori, ja el dany econòmic -per aquestes càrregues- encara no s'ha produït, però que seguir amb el litigi, podria suposar haver d'assumir elevades costes judicials. Tot i aquesta «pausa» en el procés, de la qual es donarà compte en el ple del 26 d'abril, el govern d'Anglès va assegurar que «el cas seguirà obert».