Obliguen una escola a treure de la xarxa 475 vídeos i 300 fotos de nens

El col·legi St. Jordi de Bonmatí ho tenia penjat sense restriccions i vulnerava la protecció de dades

25.04.2016 | 07:08

L'escola Sant Jordi de Bonmatí ha estat obligada a retirar 475 vídeos i cent àlbums de fotografies, amb una trentena d'imatges en cada un, que havia difós en obert per internet i per les xarxes socials. Es tracta de la resolució d'un expedient sancionador arran d'una investigació de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades. El centre, que ja ha retirat tota aquest documentació audiovisual, va tenir totes aquestes imatges en accés obert durant tres anys malgrat les queixes de la mare d'una exalumna.
L'Autoritat catalana va començar a intervenir el 14 de juliol del 2015 quan una mare va denunciar la vulneració de la protecció de dades de càracter personal. La denunciant explicava que l'escola publicava en obert a internet, i per tant de forma accessible a tothom, "un gran nombre de fotografies i vídeos relatius a alumnes de l'escola", entre les quals figuraven les de la seva filla. Es feia a través d'un bloc i en plataformes com Youtube, amb l'aplicació Picasa, i a través de Google +, "sense que s'hagués atorgat el consentiment a tal efecte".
Després de fer diverses comprovacions, l'organisme dependent de la Generalitat va detectar que "es podia accedir sense restriccions al bloc" i que hi havia vídeos i imatges des del curs 2011-2012 fins a l'actual. Algunes al bloc i altres insertades en aquest però publicades a Youtube i Picasa. En la resolució de l'expedient sancionador s'exposa que "en la major part" d'imatges "els menors hi apareixien totalment identificables".
El setembre del 2015, es va requerir al centre de Bonmatí que informés sobre els fets denunciats i li va preguntar per què es publicava tot en "obert". També se li va demanar que aportés les autoritzacions per la difusió de les imatges.
L'escola va respondre que la pàgina web només tenen "com a únics destinataris els pares i mares" i que era la manera més "àgil, ràpida i senzilla de poder fer arribar a les famílies" el "dia a dia" de l'escola. Van afegir que tenien 141 alumnes i que de tots en tenien "degudament firmada pels pares/mares i/o tutors legals l'autorització d'ús d'imatges dels alumnes".
En la resolució de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades però s'apunta que el col·legi "no aportava l'acreditació documental del consentiment que li fou requerida expressament". Per aquest motiu, l'octubre de l'any passat es va decidir iniciar un procediment sancionador. També es va requerir al centre que evités l'accés a les fotografies i vídeos publicats. En el nou escrit d'al·legacions, l'escola aportava un certificat en què manifestava haver donat compliment a la mesura cautelar -evitar l'accés a les imatges-, d'immediat.

Autoritzacions no vàlides
En la resolució, l'organisme relata, però, que l'escola havia aportat dues autoritzacions que "no feien referència a l'ús d'imatges dels menors" sinó "per a sortides escolars dels menors". També que hi hauvia autoritzacions firmades des del 2007 al 2015 i algunes sense data. Es creu que el sistema era recollir l'autorització el curs en què s'inicia l'escolarització, sense actualitzar-les. A més, en cap cas permetien entendre que es consentia també la difusió de la veu. L'organisme també veu excessiu que si la finalitat és permetre als pares conèixer el dia a dia les imatges del 2011 segueixin a la xarxa el 2015.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

El director de la instal·lació creu que els primers guanys es podrien notar a partir del 2020

Vidreres obté una subvenció d´uns 1.900 euros per comprar una pala llevaneus

L'Ajuntament de Vidreres ha obtingut una subvenció de 1.853,44 euros de la Diputació de Girona,...

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

El Consell Comarcal de la Selva va iniciar ahir la distribució de lots de productes de...

El jutge autoritza l´Ajuntament de Lloret a obrir el camí de ronda de Can Juncadella

El jutge autoritza l´Ajuntament de Lloret a obrir el camí de ronda de Can Juncadella

El pas està barrat des del 2009 i el consistori té 15 dies per retirar la porta instal·lada pels...

El jutge no sap si va arribar la citació a tres russos imputats en l´operació Clotilde

Es tracta del general rus Viktor Kanaikine, així com dels seus compatriotes Segey Nalimov i Andrei...

Enllaços recomanats: Premis cinema