Lloret de Mar tornarà a ser el punt de trobada internacional de més de 130 personalitats del món polític, econòmic, científic, social o cultural, durant la celebració del segon Fòrum d'Excel·lència que es durà a terme del 8 a l'11 de juny i que tindrà com a objectiu unir en un mateix espai a professionals i a joves talents per compartir experiències i parlar del tema central de l'esdeveniment: el futur.

Així, segons es va donar a conèixer ahir, durant la presentació del programa d'activitats a l'Ajuntament lloretenc, entre aquests líders mundials que oferiran diferents ponències es podran trobar tres premis Nobel: David Gross (Premi Nobel de Física, 2004); Erik Maskin (Premi Nobel d'Economia, 2007) i Ada Yonath (Premi Nobel de Química, 2009) o tres expresidents llationoamericans: Rosalía Arteaga, excap d'Estat a Ecuador; Alberto Lacalle, d'Uruguai -els quals repetiran experiència, ja que van participar en la primera edició del Fòrum- o Ernesto Samper, de Colòmbia. També hi haurà l'exambaixador i exdirector general del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Jorge Dezcallar; l'exsecretari d'Estat dels Estats Units per a Amèrica Llatina, Arturo Valenzuela -que tornarà per segon any- o l'exfiscal general de l'Estat, Eduardo Torres Dulce.

De l'àmbit cultural i gastronòmic es comptarà amb la intervenció del pianista rus Alexei Volodín -qui oferirà el concert inaugural-; l'il·lusionista madrileny, Jorge Blass o el cuiner gironí de El Celler de Can Roca, Joan Roca, entre molts altres. Destaquen també l'austronauta, Donald Pettit; el cirurgià plàstic, Pedro Pablo Cavadas o el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé.

«És un fòrum dirigit a joves, a captar talent, a generar debat, a qüestionar conceptes establerts, a oferir noves idees i a aportar solucions» va explicar el director general del Fòrum, José Ramón Calvo qui va afegir que l'objectiu de l'esdeveniment és «reunir dues generacions, els que són i els que seran. Aquells que ja han arribat a l'auge de la seva carrera professional amb aquells que estan començant el seu camí».

Dues novetats

Així, amb aquesta finalitat s'han organitzat una trentena de sessions que giren entorn del futur turístic, empresarial o sanitari i que arrencaran el dia 8 de juny a les cinc de la tarda. Cada jornada inclourà conferències, debats, espectacles musicals o màgics i un sopar ofert per diferents xefs de renom com Joan?Roca o Paco Pérez. A més, en aquesta segona edició s'han incorporat dues novetats: per una banda, el bloc «Dones que canvien el món», amb la participació de personalitats com la neurocientífica Leslie Griffits, i un apartat dedicat a la música, amb la presència de destacades artistes com la flautista Linda Chatterton. «És una oportunitat històrica, perquè el talent que reunirem per metre quadrat es produeix a pocs llocs» va valorar l'alcalde de Lloret, Jaume Dulsat qui va afegir que «espera» que el fòrum es converteixi en el «gran esdeveniment de les comarques gironines en els pròxims quatre anys» i qui va remarcar que cal seguir treballant per «trobar vies per apropar» aquest esdeveniment a la població local.

D'altra banda, Dulsat també va especificar que els ponents del Fòrum no cobraran cap compensació econòmica i que la totalitat del pressupost -entre 100.000 i 150.000 euros- s'ha destinat a despeses d'organització i ordenació. Els preus per assistir al Fòrum aniran des del 90 euros -una jornada per a joves sense sopar- fins als 620 euros del paquet complet.

A part de Dulsat, a l'acte de presentació hi van assistir el regidor Jordi Orobitg, el delegat dels Serveis Territorials de Girona d'Empresa i Coneixement, Ferran Roquer, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila i el president de l'Associació Excelencia, Lluís Pons.

Les inscripcions es poden formalitzar al web www.foroexcelencia.org.