Jané inaugura la nova comissaria de Lloret en mig de protestes de la policia local

El conseller ha avançat durant l'acte que el Govern impulsarà un projecte de llei per reforçar el concepte de "Policia de Catalunya" que inclou Mossos i agents locals

30.04.2016 | 17:02
Jané inaugura la nova comissaria de Lloret en mig de protestes de la policia local

El Govern impulsarà durant aquest mandat un projecte de llei per "reforçar" el concepte de "Policia de Catalunya", que inclou les Policies Locals i els Mossos d´Esquadra. Així ho ha afirmat el conseller d´Interior, Jordi Jané, en la inauguració de la nova comissaria conjunta de Protecció Civil i la Policia Local a Lloret de Mar (Selva). Unes instal·lacions llargament reivindicades i que ara, han estat escollides com una de les noves seus de formació de l´Institut de Seguretat Pública. "La Policia de Catalunya són els cossos dels Mossos d´Esquadra i de les policies locals catalanes", ha subratllat el conseller qui ha posat en valor la feina dels agents locals i ha destacat la voluntat de potenciar-los. D´altra banda, Jané ha assenyalat que en el darrer any han disminuït un 9,5% els fets delictius a Lloret de Mar. Abans d´inaugurar les instal·lacions, el cap d´Interior ha mantingut una xerrada amb els representants d´una cinquantena d´agents de la Policia Local del municipi que s´han mobilitzat per reclamar més plantilla i un "sou digne".

El conseller d´Interior, Jordi Jané, acompanyat d´una gran representació dels cossos policials, representants locals i institucions de la comarca de la Selva i de la demarcació gironina, ha inaugurat aquest dissabte la comissaria conjunta de Protecció Civil i la Policia Local de Lloret de Mar, ubicada al número 32 de l´avinguda de les Alegries, a l´entrada de la vila. En concret, hi han assistit els alcaldes de Llagostera, Caldes de Malavella, Tossa de Mar, Blanes ,Vidreres, l´exbatlle de Lloret de Mar, el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, el director dels Serveis Territorials d´Interior a Girona, Albert Ballesta, el cap de la Regió d´Emergències de Girona, Enric Cano, inspectors de les diverses comissaries i ABP de les comarques gironines i representants dels cossos de la Guàrdia Civil, Policia espanyola i de l´exèrcit, entre molts d´altres.

En total, més d´un centenar de persones que han volgut ser-hi presents en la inauguració d´aquestes instal·lacions que ja es van posar en marxa el passat mes d´octubre però que no ha estat fins fa tres setmanes que totes les unitats i membres s´hi ha acabat de traslladar. Enmig d´aquest acte, el conseller d´Interior ha volgut mostrar el seu agraïment a la feina que porten a terme totes les policies catalanes i, per això, ha assegurat que des del Govern volen potenciar-les i millorar la coordinació entre aquests cossos i els Mossos d´Esquadra.

Per això, ha avançat que el Govern impulsarà un projecte de llei que tramitaran durant aquesta legislatura de 18 mesos per reforçar el concepte de "Policia de Catalunya", incloent-hi els Mossos i les policies locals catalanes. "Fa falta, ara ja hem completat el desplegament dels Mossos i cal pensar en gran, globalment. Quan parlem de Policia de Catalunya ens estem referint als Mossos i a les policies locals", ha explicat davant de tots els assistents. "Cal visibilitzar més aquest concepte de ´Policia de Catalunya´, reforçar-lo amb policies locals, com pot ser la de la ciutat de Lloret de Mar", ha insistit.

Durant el seu discurs, Jané també ha volgut posar de manifest la bona feina dels agents locals. En concret, segons les dades de la darrera junta de seguretat, els fets delictius a Lloret de Mar han disminuït un 9,5% el darrer any. En aquest sentit, ha disculpat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no ha pogut assistir a l´acte tal i com estava previst a causa del seu viatge a Brussel·les. "Hem hagut de córrer per fer la inauguració perquè sinó a partir de dimarts quan s´hagin dissolt les Corts espanyoles per convocar noves eleccions no es pot fer cap mena d´acte inaugural", ha explicat.

D´altra banda, Jané ha fet una defensa de la importància de la "seguretat" com un pilar del benestar de les persones i un element clau pel que fa a les destinacions turístiques com Lloret de Mar per on anualment passen més d´un milió i mig de visitants. Vinculat amb això, el conseller també ha recordat que continua l´amenaça jihadista i, per això, darrerament han portat a terme instrucció i formació perquè els agents puguin detectar més ràpidament possibles processos de radicalització. "Estem impulsant-ho fent trobades arreu del territori; és clau la prevenció i la detecció i en això les policies locals poden ajudar molt", ha admès.

"És un fet de justícia"

Abans dels parlaments, el conseller – acompanyat de l´alcalde i diversos caps policials- han portat a terme una àmplia visita a la comissaria compartida. Un projecte que va aprovar i arrencar el juny del 2012 i que dos anys més tard, després de la renúncia d´una primera empresa, el consistori va adjudicar els treballs a Copcisa. Les obres van arrencar el maig del 2014 i van finalitzar el setembre del 2015 tot i que encara queda per acabar de retocar i finalitzar detalls.

L´edifici, amb espais diàfans i lluminosos, disposa de soterrani i tres plantes. Compta amb una sala de control, garjoles, àrees d´escorcoll, sala de reunions, despatxos, armeria, un espai per als brífings on s´informa als agents, magatzems, un despatx sindical, la zona de Protecció Civil, una sala d´esbarjo o un espai de descans. També compta amb rentacotxes, una zona per vehicles elèctrics, arxiu, galeria de tir i unes instal·lacions per a la unitat canina del cos.

Tant el regidor de Seguretat de Lloret de Mar, Josep Lluís Llirinós, el cap de Protecció Civil del municipi, Felip Carbonell, o l´inspector en cap de la Policia Local de Lloret de Mar, Joaquim Martín, han coincidit en ressaltar que es tractava d´una obra "de màxims", llargament reivindicada. És més, feia 30 anys que l´esperaven, tal i com ha comentat l´alcalde de la vila, Jaume Dulsat. "L´edifici on es trobaven abans els agents era temporal i va durar tres dècades; és un fet de justícia que ara hi hagi unes noves instal·lacions", ha subratllat el batlle.

En aquest sentit, l´alcalde ha assenyalat que el cos policial de la vila és "modèlic". A més, ha destacat que la nova comissaria ha estat escollida per l´Institut de Seguretat Pública com una de les seus per poder impartir formació als nous agents.

Mobilització dels agents de la Policia Local de Lloret

Abans de la inauguració, el conseller i el batlle, han mantingut una breu xerrada amb els representants dels agents de la Policia Local de Lloret de Mar que s´han mobilitzat davant les portes de la comissaria tot i la pluja que ha caigut aquest migdia. Els participants, una cinquantena d´agents, carregats amb pancartes i samarretes, reclamaven un augment de la plantilla de cara a la temporada d´estiu i un "sou digne" ajustat a la feina que realitzen. "No sé si el més indicat ha estat fer la mobilització avui perquè els principals beneficiaris de la nova comissaria són ells", ha valorat Dulsat. No obstant això, el batlle ha agraït la seva "educació" a l´hora de reivindicar les seves demandes i ha assegurat que estan treballant per "solucionar el conflicte" aviat. D´entrada, ahir a la tarda ja es van reunir les dues parts per començar a aproximar posicionaments.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema