Mor el polifacètic artista lloretenc Joan Sala Gascons als 61 anys

Conegut per les seves obres com a pintor, escriptor i poeta va morir dijous passat a l'hospital de Calella a causa d'una llarga malaltia

08.05.2016 | 07:23
Mor el polifacètic artista lloretenc Joan Sala Gascons als 61 anys

El polifacètic artista lloretenc, Joan Sala Gascons, va morir dijous passat a l'hospital de Calella als 61 anys, com a conseqüència d'una llarga malaltia. Gascons estava casat amb l'exregidora d'ICV-EUiA Rosa Maria Santamaria i era germà del també artista lloretenc Narcís Sala Gascons.

Nascut al carrer Sant Josep de Lloret de Mar l'any 1954, Joan Sala va començar la seva carrera literària conreant la poesia. A l'abril de 2004 va publicar juntament amb Sebastià Gallart Sota el garrofer, on els dos autors relataven una història basada en fets reals sobre un desertor de la Guerra Civil Espanyola. Només un any més tard va publicar el seu primer llibre de contes titulat Els meus fills (CCG Edicions, 2005) elaborat al llarg de deu anys. Una obra que tindria la seva continuació a La vida penjada en un fil (Edicions La trona, 2006) en la qual, a través d'una trentena de relats basats en experiències i somnis personals, Sala feia un retrat del Lloret dels anys 60 i 70. Més endavant, i entre altres publicacions, l'escriptor i poeta selvatà va posar a la venda -el 2010- dues obres a través d'internet: Poemes d'ahir, un recull antològic de peces escrites fa uns anys i Libreta de un soldado de artillería, en la qual va recollir les anotacions fetes per un soldat republicà durant els darrers mesos de la Guerra Civil.

Tot i la seva vessant literària, Joan Sala Gascons també era molt conegut per la seva faceta com a pintor. A més de treballar pintant façanes i interiors, dedicava el seu temps lliure a pintar quadres, principalment abstractes. Unes creacions entre les quals destaquen les sèries VidaPintures per la pau (1984) composta per 30 obres sobre paper i realitzada amb només els colors blanc, negre i vermell. «M'interessen les coses noves, investigar, pintar sobre fusta» deia el mateix Joan Sala Gascons en una entrevista publicada a Diari de Girona el 16 de juny de 1989. «M'agrada molt la tècnica de Pollock (dripping). L'obra es fa progressivament. No és una obra immediata, és intuïtiva» deia aquest artista, que pintava sobre tota mena de fustes velles o altres materials de rebuig creant pintures tridimensionals o de sobretaula.

Formava part del Col·lectiu de Pintors de Lloret i de l'Associació Popular d'Amics de la Cultura (APAC), actualment desapareguda. «Era una persona extraordinària, molt activa i motivada sempre per ajudar els altres» va elogiar Jaume Soliguer, membre de col·lectiu de pintors. «El seu pare també era artista i ell havia guanyat diversos premis de pintura ràpida, fins i tot a fora de Catalunya» va afegir.

Joan Sala també va ser secretari del grup ecologista Demall-Club Unesco de Lloret, càrrec del qual va dimitir el març de 2003.

Futurs homenatges
De moment, Soliguer ja va avançar que des del col·lectiu de pintors de Lloret, tenen previst dedicar a Joan Sala Gascons l'exposició col·lectiva que organitzen cada juliol a la Casa de la Cultura.

Així mateix, el regidor de Cultura de Lloret, Albert Robert, va assenyalar que des del consistori «s'està estudiant» la possibilitat de dedicar a l'artista un premi especial en el concurs de Pintura Ràpida que se celebra al Club Marina-Casinet i va recordar que Sala Gascons va ser l'impulsor dels actuals premis literaris Vila de Lloret. «Era una persona molt coneguda a Lloret, molt activa políticament parlant i molt implicat en el teixit associatiu del municipi» va alabar Robert, qui va afegir que «transmetia molt positivisme i et feia sentir acollit».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema