Més de mig miler de persones van assistir divendres a l´exhibició canina de gossos policia que es va fer a l´Escola Sa Forcanera de Blanes. Organitzada per l´Associació de Veïns de Mas Enlaire, el barri on està situat el centre escolar, la jornada va voler complir amb diversos objectius: un d´ells va ser mostrar als nois i noies el treball quotidià que duen a terme les unitats canines de la policia, conegudes també amb les sigles K9, perquè en anglès es llegeix «canine».

També es volia inculcar en els escolars el respecte pels animals, així com la convivència, la responsabilitat i el foment de valors. Per poder-ho dur a terme, es va comptar amb la participació i col·laboració dels gossos de la unitat canina dels cossos de la Policia Local de Malgrat de Mar i Salt, a banda de la de Blanes, que també va donar-hi suport amb la seva presència.

Més concretament, per part de Malgrat de Mar van mostrar la seva feina en Boston i la Sira. El primer té com a principal tasca la detecció i defensa de persones, mentre que la segona està especialitzada en la detecció d´estupefaents. Per la seva banda, la Lola i la Blanca van representar a la unitat canina de la Policia Local de Salt. La Lola és una pastor alemany especialitzada en detectar substàncies estupefaents, i la Blanca ajuda a rastrejar i localitzar persones.

En total, van participar-hi més de 500 persones, principalment escolars del centre educatiu, tot i que la jornada va estar oberta a que també hi assistissin tots els pares i familiars dels alumnes. Els nois i noies eren dels cursos de P3 a 6è, i sumaven 435 escolars. La resta de públic eren els respectius pares i mares, familiars i amics, així com membres de l´equip docent de l´Escola Sa Forcanera.

Exhibició de diverses habilitats per a la mainada i la gent gran

Els afortunats participants de la vetllada van poder assistir a una exhibició que es va allargar gairebé una hora: des de quarts de quatre fins tres quarts de cinc. Perquè el públic pogués comprendre millor el funcionament de les unitats canines, els quatre gossos i gosses van fer una demostració de les seves habilitats a nivell pràctic, després que els instructors van fer una breu explicació del què s´anava a veure aquell moment.

Del què sobretot es va tenir molta cura en tot moment, va ser que els exercicis pràctics s´adeqüessin a l´edat dels assistents, que eren els principals protagonistes de la vetllada. Així, primer es va fer una demostració del què saben fer en les respectives especialitats, i després els gossos van exhibir diverses habilitats més concretes: es va cercar i detectar una motxilla que contenia drogues i que amagava voluntàriament una professora, es va fer un exercici d´obediència, i per últim, es va ensenyar com s´efectua una patrulla policial.

L´èxit d´aquesta primera experiència ha fet plantejar a l´Associació de Veïns de Mas Enlaire a donar-li continuïtat i a seguir organitzant-ne d´altres en la mateixa línia. Val a dir que, històricament, la Policia Local de Blanes va ser un dels primers cossos d´arreu de Catalunya que va ser pioner en la posada en marxa d´unitats canines.

Fins a finals dels anys 90 hi havia una K9 a la Policia Local de Blanes que fins i tot va motivar l´organització de la I Jornada d´Unitats Canines, que va tenir lloc al juny de l´any 1995, fa més de 20 anys. La brigada especialitzada finalment es va dissoldre, i des de llavors s´ha pensat en més d´una ocasió en l´encert de tornar-la a posar en marxa, si bé encara no s´ha fet realitat.