L'equip de govern de Tossa (TU) de Mar va aprovar ahir, per majoria absoluta amb el suport d'ERC, el Pla Econòmic Financer per l'incompliment de la regla de la despesa en l'aprovació de la liquidació del pressupost de l'exercici 2015. «És un pur tràmit tècnic que ens marca la llei de l'Estat» va explicar la regidora d'Hisenda, Maria Àngels Pujals, tot afegint que es tracta de «deixar constància de com està la situació econòmica» actual del consistori, recordant que a Tossa «ja se n'han fet d'altres».

Un «no compliment» que, segons el grup municipal de CiU, «denota una mala gestió flagrant». «Havien de gastar 8.234.735 euros, que és el sostre que fixa el Ministeri -i que el 2015 era d'1,5%- i no l'han complert perquè han arribat a 8.544.395 euros», va assenyalar la regidora convergent Imma Colom. En aquest sentit, Colom va afegir que «el més greu» és que «van utilitzar part dels romanents de 2014, d'1.286.641 euros, per fer inversions abans de les eleccions de 2015». «És una manca absoluta de prudència» va criticar, lamentant que «a partir d'ara Tossa sortirà a totes les pàgines del Ministeri com un Ajuntament que no fa bé les coses».

Refinançament d'un préstec

D'altra banda, també es va aprovar una operació de refinançament d'un préstec d'1.398.670 euros amb el Banc Sabadell, per tal «de millorar les condicions dels interessos» més adequats al mercat actual. Segons va explicar Pujals, l'objectiu inicial era refinançar quatre préstecs, però finalment es refinança el que té el saldo viu més elevat. «A part de millorar els interessos, aquest canvi ens permetrà ampliar el termini de venciment de l'any 2024 a l'any 2028» va explicar la regidora de TU.

En aquest sentit, Pujals també va precisar que, pel que fa a la liquidació d'un altre dels préstecs, i tenint en compte que la Llei obliga els consistoris a reduir deute mitjançant el superàvit, el govern tossenc destinarà part dels 370.012,58 euros de romanent -concretament 335.000 euros- a liquidar el préstec més car que té l'ajuntament. A més -segons TU- amb el superàvit restant i fent una modificació de crèdit de diverses partides del pressupost actual de 14.000 euros, amb dues subvencions de Generalitat i Diputació de 66.000 euros, demanant un nou préstec de 494.000 euros, està previst «tirar endavant» la totalitat de les inversions de 2016.