A

l crespó negre de la bandera de Bonmatí li han carregat un pes de consciència que obligarà una mare trencada de cos i ànima a suportar un dolor interminable mentre visqui. Un conductor begut i drogat de Bescanó va matar-li dilluns la més petita de les seves filles -quatre anys- i va fugir. Eren les tres de la tarda i tornaven de l'hort. Els dos germans de la petita van poder evitar l'envestida.

El luctuós accident va agafar el poble desprevingut, com sempre agafa la mort inesperada, però ahir regnava a Bonmatí una atmosfera de consternació pel que s'hauria pogut evitar. Eren més de 200 veïns els que, davant l'Ajuntament, van condemnar l'atropellament a la carretera que mena a Constantins. El seu dolor portava incorporat un sentiment d'ultratge perquè l'alcohol i la droga fa més responsable el conductor i menys fortuït l'atropellament. Hi ha una nena morta que podria no ser viva. Aquest és, en resum, el que els veïns s'explicaven quan anaven congregant-se davant l'ajuntament, on la primera tinenta d'alcalde, Gemma Domínguez, va llegir un manifest per reflectir que el poble està «colpit, dolgut i enfadat».

Només les campanes tocant les sis van interrompre el minut de silenci a la plaça D. Manuel Bonmatí. Unides en cercle, les més de dues-centes ànimes presents van escoltar El cant dels ocells per acomiadar la Khadija i mostrar el seu suport a la família. Ningú va saber després com trencar el cercle, la gent volia seguir allà perquè, en una localitat de poc més de mil habitants on tothom és coneix, el dolor és immens.

Avui l'escola farà un acte íntim per acomiadar la petita però divendres, quan acabin les classes de la tarda, tothom que ho vulgui podrà deixar un últim record a la petita. Aquests dies, un equip de psicòlegs del Dipsalut i del Departament d'Ensenyament està assistint l'equip docent per aconsellar-los com acompanyar els nens en aquest dol.

L'alcalde de la població, Marc Garcia, va visitar ahir la mare de la menor a l'hospital per fer-li saber que Bonmatí l'acompanyarà en aquest tràngol i va posar-s'hi a disposició per al que necessiti.

«Ve cap a nosaltres»

La família era coneguda al poble. Encara que el pare es trobava treballant a Alemanya, la mare feia més de tres lustres que vivia a Bonmatí i la petita ja hi va néixer. Per això alguns veïns van assabentar-se de l'accident quan el fill gran va donar-los la notícia. A l'Aurora, que viu al mateix edifici, encara «li entra fred» quan recorda com el fill gran de la dona atropellada li explicava com el conductor «ha vingut cap a nosaltres, Aurora». El noi va ser qui va trucar a la seva tia just en aquell moment per demanar-li ajuda, després que el conductor begut i drogat matés la seva germana i fugís.