Al·leguen contra el projecte de regenerar la platja de Blanes amb sorra d'Arenys

L'Estat també proposa estabilitzar s'Abanell amb àrids de l'interior del riu Tordera i construir dos dics de 130 metres

24.05.2016 | 06:55
La platja de s´Abanell es veu afectada pels temporals marítims.
La platja de s´Abanell es veu afectada pels temporals marítims.

La plataforma Preservem el Litoral del Maresme ha presentat al·legacions al projecte inicial impulsat pel Ministeri de Medi Ambient per regenerar la platja de s'Abanell de Blanes amb l'extracció de sorra de la zona del port d'Arenys de Mar i de l'interior del riu Tordera, per estabilitzar la regressió que pateix aquesta platja a causa dels temporals marítims. Des de la plataforma han demanat al Ministeri que revisi aquesta actuació, que forma part del pla que va posar en marxa el Govern l'any passat per recuperar el litoral afectat pels temporals.
Segons explica aquesta entitat, el projecte realitzat per l'Estat, proposa la construcció de dos dics de 130 metres de longitud complementada amb l'aportació de 150.000 metres cúbics de sediment d'origen mixt: el marí, procedent del port d'Arenys, i el terrestre, del curs del Tordera. Una solució, aquesta última, que coincideix amb la del consistori blanenc, que ha proposat en reiterades ocasions a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) -qui té competència sobre el riu- extreure l'acumulació de sorra del tram baix de la llera del Tordera per dipositar-la a la platja de s'Abanell. Segons el consistori, aquesta mesura també solucionaria «la reducció de la capacitat de desguàs del pont del ferrocarril» que es produeix a causa de l'acumulació de sediments en alguns punts i que pot provocar que el riu es pugui «desbordar puntualment».
La plataforma destaca que s'oposen a la construcció d'aquests dics i que aposten per opcions menys agressives amb el medi ambient i amb una integració amb el paisatge. En aquest sentit, tot i que celebren que el Ministeri no prengui decisions unilaterals i hagi preguntat als afectats, van manifestar que els efectes seran «perjudicials» per al litoral d'Arenys i Tordera, tal com ha quedat «demostrat» amb actuacions dutes a terme aquests últims anys.
Un dels exemples que critiquen són els espigons geotèxtils instal·lats a Malgrat de Mar per mantenir la platja, amb sorra procedent d'Arenys, i que al final van desaparèixer. L'actuació, que va ser pionera a Catalunya, va representar una inversió d'1,1 milions i l'abocament a través de la draga de 114.000 metres cúbics de sorra del fons marí. Per això, des de la plataforma demanen que s'especifiqui com es restituirà la zona afectada per l'extracció de sorra i que es redacti un estudi de la repercussió que puguin tenir les actuacions. També sol·liciten que s'avaluï la repercussió econòmica del projecte i es justifiqui l'acció. A més de presentar les esmenes al Ministeri, Preservem el Litoral també posa aquestes al·legacions a disposició d'aquells ajuntaments que s'hi vulguin sumar i presentar escrits.
Preservem el Litoral del Maresme té com a objectiu lluitar per un nou model de gestió del litoral i agrupa diferents associacions i agents implicats, partits polítics, científics i persones a títol individual que volen parar el projecte aprovat pel Ministeri per regenerar les platges i que s'escoltin les peticions del territori.

Sol·licitud a Costes
Per la seva part, l'equip de govern blanenc (PSC, ERC i CiU) ja va avançar a finals d'abril que sol·licitarien a Costes la realització d'un informe sobre l'impacte ambiental que tindria l'extracció de la sorra de la llera del riu Tordera, per poder presentar-lo a l'ACA amb l'objectiu de què aixequi la moratòria de 2003, que prohibeix explícitament fer l'extracció d'àrids del riu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Més d´un segle endolcint la Cellera

Tanca la Pastisseria Vila, després de 111 anys d'història i tres generacions familiars

La justícia autoritza el govern de Lloret a obrir el camí de ronda a Can Juncadella

La justícia autoritza el govern de Lloret a obrir el camí de ronda a Can Juncadella

Tancat des de l'any 2009, el consistori té ara 15 dies per recuperar aquest tram d'ús públic que...

Un pare de Blanes denuncia que la seva exparella té «segrestada» la seva filla de 8 anys a Rússia

Assegura que no veu la nena des del gener i carrega contra els jutjats perquè ja els va advertir...

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

El director de la instal·lació creu que els primers guanys es podrien notar a partir del 2020

Vidreres obté una subvenció d´uns 1.900 euros per comprar una pala llevaneus

L'Ajuntament de Vidreres ha obtingut una subvenció de 1.853,44 euros de la Diputació de Girona,...

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

El Consell Comarcal de la Selva va iniciar ahir la distribució de lots de productes de...

Enllaços recomanats: Premis cinema