La companyia Rec Madral, que gestiona el servei d'abastament d'aigua del Residencial Park de Maçanet de la Selva podria posar en funcionament la nova planta de tractament amb ozó a finals de 2016. Així ho va comunicar ahir el president de l'empresa, Carles Mallart, qui va remarcar que es tracta d'un «procediment llarg» però que el més important és «evitar que es cometin errors».

Una previsió que podria ser una realitat, sempre i quan aquest projecte obtingui l'aprovació, primer, de l'Agència de Salut Pública de Girona i, després, de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Per això -segons va comunicar ahir l'empresa a través d'un comunicat- ja està previst fer l'entrega a Salut del document elaborat per la firma Prominent Espanya, el pròxim dimarts, 24 de maig.

Paral·lelament, la firma Enigest «ultimarà la part de projecte de l'obra civil» per presentar-la a l'ACA, ja que la instal·lació d'aquesta planta de tractament es farà «molt a prop» de la llera de la Riera de Santa Coloma. «Un cop obtinguts els dos permisos anteriors, es tramitarà la corresponent llicència d'obres davant l'Ajuntament de Maçanet», assegurava la companyia.

Aquest projecte, que es va iniciar el 2015, contempla la construcció d'una plataforma de formigó aixecada, sobre la qual s'instal·larà un gran filtre cilíndric de nou metres d'alçada i una infraestructura auxiliar on s'hi allotjarà el mecanisme que permetrà eliminar el ferro i el manganès de l'aigua. «El filtre permetrà tractar l'aigua, entri com entri», va precisar Mallart, qui va afegir que van poder comprovar el «bon» funcionament d'aquest mecanisme a Itàlia.

El cost de tot plegat serà d'uns 500.000 euros que assumiria la companyia i els abonats a través dels rebuts bimensuals. A més, la companyia també va assenyalar que tot i la futura entrada en funcionament del nou sistema, es mantindrà actiu l'actual.

Per la seva part, l'alcalde de Maçanet, Antoni Guinó (CiU), va assegurar que tot i que i la companyia els ha informat de la intenció de presentar aquest projecte dimarts, «caldrà veure si ho compleixen, perquè ja ho han dit altres vegades i no ho han complert». «De moment, seguim parlant, però no sabem res més», va dir Guinó, qui va afegir que tot «és una mica estrany».

Cal recordar que l'Ajuntament de Maçanet va donar, fa un parell de setmanes, un ultimàtum de deu dies a l'empresa, abans «d'intervenir» el servei, per establir un sistema de tractament adequat que permeti garantir la potabilitat i qualitat de l'aigua al Residencial Park, que des del passat 2 d'abril no poden utilitzar l'aigua de l'aixeta perquè -segons les analítiques fetes per Salut- no és apta per al consum a causa de les elevades concentracions que té de ferro, manganès i alumini.

En aquest sentit, Rec Madral va assegurar ahir que tenen previst fer actuacions i noves analítiques setmanals a la urbanització. «Actualment l'aigua surt bé, però forçant la maquinària i vigilant molt», va precisar Mallart, qui va reiterar que l'aigua «és apta per al consum».

Reticència veïnal

Aquesta notícia va ser rebuda amb «certa desconfiança» per part de l'Associació de Veïns de Residencial Park. «Al gener van presentar el projecte a Salut, però no van complir els terminis per desenvolupar-lo», va explicar el secretari de l'entitat veïnal, Santi Nofuentes, que va afegir que per això són «reticents». «Fins que no veiem que el projecte està recolzat per Salut, tingui totes les llicències municipals i les obres estiguin començades, no ens ho creurem del tot», va precisar.

En aquest sentit, Nofuentes va puntualitzar que Rec Madral els ha informat que rebran el projecte el pròxim dimarts perquè el puguin estudiar. «És un gran pas endavant», opinava el portaveu de l'entitat. «Nosaltres donaríem per bo un passar un estiu amb problemes en el servei d'aigua, si això suposés tenir una solució definitiva», afegia Nofuentes, qui va concretar que, a més, un cop iniciats els treballs, tenen previst crear una comissió de seguiment.

De moment, però, avui hauran de seguir recollint l'aigua del camió cisterna carregat amb 25.000 litres, que l'Ajuntament ha habilitat per oferir aigua potable als veïns de la urbanització Residencial Park, mentre es manté el ban municipal del 2 d'abril.