Amb només 25 anys, Miquel Villacrosa ja s'ha convertit en el sotsxef d'un restaurant amb estrella Michelin: el Cinco, que dirigeix el prestigiós xef Paco Pérez a l'Hotel Das Stue de Berlín. Una carrera d'èxit en auge que va arrencar a Sant Hilari Sacalm, i més concretament als fogons del restaurant familiar Can Cames on va començar fregant plants. 'Els caps de setmana anava a ajudar els meus pares i amb 17 anys, com que el batxillerat no m'acabava de convèncer, vaig passar a la cuina perquè al meu pare li feia il·lusió que fos cuiner', va explicar Villacrosa des de la capital alemanya. "Vaig descobrir un món que ara mateix m'apassiona", va afegir. Tot i això -explica- no va ser fins que va passar el primer estiu treballant al Celler de Can Roca quan va saber que volia ser cuiner. 'Després del primer curs a l'Escola d'Hostaleria de Girona, en Salvador Brugués -que és la mà dreta del xef Joan Roca i també és originari de Sant Hilari- em va oferir treballar al Celler', va relatar Villacrosa. 'El primer que vaig aprendre és que la cuina era molt més dura del que em pensava, perquè, quan entres en aquest món, deixes de veure els amics o de coincidir en els dies festius. És en aquest moment quan decideixes si vols o no ser cuiner i, si ho esculls, és per a tota la vida', va valorar aquest hilarienc, destacant que va ser una "molt bona experiència" i que tot i que és una professió dura també "és molt agraïda".

Al Celler hi va passar cinc estius més i durant l'hivern feia extres a l'espai Mas Marroch, la sala que els germans Roca tenen habilitada per a celebracions. Una formació extra que el va ajudar a guanyar -el 2011- la medalla de bronze en la secció de Cuina de l'Spain Skills, les Olimpíades de la Formació Professional que es van celebrar a Madrid i a les que acudia com a representant de Catalunya, després d'alçar-se, uns mesos abans, amb el títol de millor estudiant de cuina del Principat en la fase catalana del prestigiós concurs (Catskills). No va tardar però, a tornar a la seva terra -o en tot cas, molt a prop- per treballar en un càrrec de responsabilitat, al restaurant Mams d'Arbúcies, municipi veí de Sant Hilari Sacalm. 'Vaig estar-hi dos anys i mig. Hi estava molt a gust però em sentia molt estancat i necessitava tornar a un restaurant d'alt nivell perquè em fotessin canya', va puntualitzar Villacrosa.

De Llançà a Berlín

Un restaurant amb dues estrelles Michelin que va trobar en territori altempordanès, concretament a Llançà, i que dirigeix un dels xefs amb més prestigi mundial: Paco Pérez. 'Vaig entrar al Miramar a fer una estada de sis mesos, i al quart mes en Paco em va oferir feina', va relatar. 'La sensació va ser brutal, perquè allà passa molta gent de pràctiques, però jo era al moment i al lloc adequat', va afegir. Tot i això, una de les coses que Villacrosa tenia pendents era formar-se a l'estranger. 'Sabia que en Paco tenia un restaurant a Berlín i li vaig demanar si hi podia anar a acabar l'any. Em va dir que sí, que cap problema', va relatar.

I des de llavors, tot ha anat rodat per a aquest jove que, actualment, ja s'ha convertit en el sotsxef d'aquest prestigiós local, el Cinco, ubicat al luxós hotel de cinc estrelles Das Stue de la capital alemanya. 'Vaig començar com a ajudant de cuina. Als dos mesos em van oferir la partida de peixos i al cap de tres mesos em va ascendir a sotsxef. He tingut molta sort', explicava Villacrosa sobre la seva experiència en aquest restaurant de cuina espanyola.

No van faltar tampoc elogis cap a Pérez. 'Treballar amb en Paco és una pressió constant però un aprendre dia a dia', va subratllar amb admiració aquest jove que espera tenir, en un futur, el seu propi restaurant a terres gironines. 'A Sant Hilari no, perquè no m'hi podria quedar. Bàsicament perquè seria molt complicat muntar-hi un restaurant de la cuina que a mi m'agrada -d'avantguarda- i que pogués funcionar', va dir Villacrosa, qui té molt clar que hauria de ser a Girona o rodalies. De moment, però, es quedarà a Berlín on -assegura- encara pot aprendre moltíssimes coses de Pérez. 'Mentre no em senti estancat no necessito més', confessava feliç aquesta jove promesa de la cuina, fet a Sant Hilari.