Arbúcies es va transformar ahir completament amb el concurs de catifes de flors naturals, que és el tret de sortida de la festa de Les Enramades. De fet, aquesta festivitat és fins i tot més popular que la Festa Major.

La població va lluir 28 catifes de flors que van adornar més de 2 quilòmetres de diversos carrers del nucli antic de la vila amb tota mena de dissenys i estructures. Des de primera hora del matí, centenars de veïns van sortir al carrer per començar a col·locar les tones de pètals, branques i terra que porten preparant des de fa dues setmanes. Majoritàriament les catifes vestien flors silvestres, dels boscos del Montseny, però s'acabaven complementant amb pètals de clavells de diversos colors.

La tradició de vestir i acolorir Arbúcies un cop l'any es remunta a una antiga celebració religiosa que data del segle XVI però que amb el pas del temps s'ha convertit en la principal diada popular de la vila.

Normalment, les catifes florals atreuen uns 20.000 visitants, triplicant per un dia la població d'Arbúcies, que se situa al voltant dels 7.000 habitants. I, com no podia ser d'una altra manera, un any més es van vestir de color carrers com L'Havana, Sorral, Camprodon, Pont, Vern, Major, Sant Jaume i Segimon Folgueroles.

La catifa del Bon Humor

La mostra de catifes no només serveix per decorar la població i unificar, encara més, els llaços existents entre els veïns. De fet, la regidora de Turisme, Maria Tayeda, explicava ahir que la jornada de les Catifes és "una jornada molt especial on es posa de manifest la unió de tot un poble amb l'objectiu de mostrar al visitant una de les nostres tradicions més estimades". I entre germanor sorgeix la competitivitat entre veïnats per emportar-se el reconeixement del jurat amb les seves creacions. Els veïns de la font del Bon Humor amb el seu "Tòtem" van guanyar un any més el premi a la catifa amb més varietat de flor, amb un total de 15 tipus diferents. El premi a l'originalitat i el disseny se'l van endur els veïns del Segimon Folgueroles, amb una catifa dedicada a les Enramades i que portava per títol "Auca de Catifes i Enramades". De fet, aquest mateix grup de veïns celebraven enguany el 10è aniversari des que van començar a fer catifa en aquesta via. I, finalment, el guardó al treball se'l van emportar els Catifactions, amb el "Mercat de Catifes" que es va poder veure al tram de dalt del carrer Camprodon.

La preparació

Dies abans de la gran funció d'ahir, a Arbúcies ja es respira l'olor de flors i de festa, perquè Les Enramades són les festes més esperades pels arbuciencs.

Centenars i centenars de veïns arbuciencs s'abocaven en la preparació de la festa dies abans, tot organitzant les catifes i dedicant una gran part del temps a buscar flors i desfullar-les. Una gran tasca que comporta molta organització i temps.

Pi, ginesta, gervera, paradella, clavells, acàcies... Les anades i tornades per anar a buscar flor a les tardes i els vespres desfullant van ser un constant els dies previs a la celebració. De fet, qualsevol que passegés aquests últims dies per la població podia veure grups de veïns que, mentre feien tertúlia, anaven destriant els pètals de les branques. Una celebració floral que uneix, encara més, la població.

Tota la flor estava llesta ahir a primera hora del matí quan van començar a sortir els participants de cada catifa per marcar i perfilar el dibuix de cada una d'elles. Eren ja les 11 del matí quan, a poc a poc, els carrers d'Arbúcies anaven agafant color amb la col·locació de les flors.