La primera fase de la senyalització del Camp dels Ninots de Caldes de Malavella va ser inaugurada aquest dissabte amb el ferm convenciment per part dels investigadors i de l'Ajuntament del gran potencial que té el jaciment. La inauguració de l'itinerari senyalitzat va comptar amb la presència d'un públic nombrós que posteriorment va poder visitar les excavacions que s'estan realitzant en el jaciment fins al proper 4 de juny.

Robert Sala, director de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) va afirmar que per a l'Institut «el Camp dels Ninots és bàsic i essencial, és un punt molt important en la nostra línia de recerca; és un jaciment excel·lent en el marc europeu i prova d'això és que és difícil de trobar fòssils d'animals conservats així i en canvi aquí en trobem a desenes».

Robert Sala va reconèixer que arribar fins a on s'ha arribat no ha estat fàcil ni per a l'IPHES ni per a l'Ajuntament, va voler expressar agraïment als alcaldes que han donat suport a la investigació i difusió del jaciment caldenc i va confiar que la senyalització del Camp dels Ninots serà «un punt d'inflexió en un projecte de llarg recorregut».

La primera fase del Camp dels Ninots inaugurada dissabte passat consta d'una escultura de benvinguda al circuit amb unes figures de ferro forjat que simbolitzen els ninots de Caldes al davant. Allà, un panell explicatiu obre un circuit que té continuïtat amb tres plafons més situats a l'interior del volcà que expliquen la formació del volcà i del llac, el clima, la fauna i la flora que hi havia a Caldes fa uns 3,2 milions d'anys. La senyalització tindrà una segona fase que consistirà en la instal·lació de tres plafons més.

El pla estratègic del Camp dels Ninots també preveu situar al llarg del recorregut diverses rèpliques a mida natural dels animals que s'han trobat al jaciment per fer-se'n una idea més aproximada. El circuit tindrà com a complement una àrea de descans i de pícnic per als visitants.