El Maresme s'oposa a l'extracció de sorra per a la platja de Blanes

Els ajuntaments al·leguen l'impacte ambiental i la manca de diàleg per part del Ministeri de Medi Ambient

26.05.2016 | 07:23

Els alcaldes de l'alt Maresme, amb el suport del Consell Comarcal, s'oposen frontalment a qualsevol actuació de regeneració de platges que suposi tornar a dragar, un any més, el fons marí. La Comissió del Litoral va reunir-se d'urgència ahir arran de la voluntat del Ministeri de Medi Ambient d'extreure 150.000 metres cúbics de sorra de port d'Arenys i de la llera del Tordera per a la regeneració de la platja de Blanes. L'impacte mediambiental en l'ecosistema, la manca de diàleg per part del Ministeri a l'hora d'escoltar les reivindicacions del territori i la manca d'una solució global per al litoral que eviti la continua adopció de mesures puntuals són els principals arguments de les al·legacions que els ajuntaments presentaran al projecte.

El projecte vol extreure 100.000 metres cúbics de sorra de la Tordera i 50.000 més del port d'Arenys. L'alcaldessa d'Arenys de Mar, Annabel Moreno, va anunciar que el consistori ja ha presentat les al·legacions al projecte i adverteix que l'impacte de la draga en el fons marí afecta l'ecosistema i crea un «greu perjudici als pescadors» de la confraria de Sant Elm, que històricament s'han queixat d'aquests sistemes de regeneració de platges.

Un altre dels arguments dels alcaldes per rebutjar el projecte és la manca de diàleg amb el territori a l'hora d'impulsar actuacions d'aquestes característiques. També lamenten que després de dos anys no hagi hagut novetats en relació al projecte d'estabilitat de les platges, presentat el 2014, i que havia d'aportar solucions a llarg termini per a tot el territori.

El segon tinent d'alcalde de Malgrat de Mar, Oliver Sánchez, va demanar al ministeri que treballi per a una «solució global», enlloc d'improvisar solucions puntuals per a moments especials.

L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, va remarcar ahir que només es tracta d'un estudi i que és fruit de la petició que el consistori va fer al Ministeri de Medi Ambient per posar fi al problema de la sorra a les platges del municipi. «És només un estudi, no és un projecte executiu i no hi ha actuacions previstes, no és imminent», va explicar Lupiáñez, que va assegurar que aquest estiu les platges estan «prou consolidades» i que, si no ve una llevantada forta, poden aguantar.

Blanes aposta per la Tordera
Aquest estudi contempla diverses opcions. Per una banda, la construcció de dos dics de 130 metres de llarg, a una profunditat d'un centenar de metres, per contenir la sorra. Per altra banda, l'aportació de sorra o bé des del fons marí d'Arenys de Mar (d'un banc de sorra de darrera el port) o bé de la llera del riu Tordera. «No podem seguir com fins ara, si ve una altra llevantada ens quedem sense platja i sense activitat econòmica», va lamentar.

Segons l'alcalde, el consistori no veu bé l'opció dels murs de contenció perquè sobresurten un metre i mig per sobre de l'aigua i això «trenca l'encant» de la platja de s'Abanell. També veu molt costós extreure sorra d'Arenys i portar-la en camions fins a Blanes. Per això, creu que l'opció més factible seria la d'extreure sorra de la llera de la Tordera.

Per tal de poder-ho fer amb garanties, ha demanat al Ministeri un informe d'impacte ambiental. D'aquesta manera, vol aconseguir l'aval de l'Agència Catalana de l'Aigua per tal que doni el vistiplau a l'operació: «Ha de ser una actuació tutelada per l'ACA i que no faci malbé l'aqüífer, no ha de tenir un impacte ambiental important a la llera de la Tordera».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

El director de la instal·lació creu que els primers guanys es podrien notar a partir del 2020

Vidreres obté una subvenció d´uns 1.900 euros per comprar una pala llevaneus

L'Ajuntament de Vidreres ha obtingut una subvenció de 1.853,44 euros de la Diputació de Girona,...

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

El Consell Comarcal de la Selva va iniciar ahir la distribució de lots de productes de...

El jutge autoritza l´Ajuntament de Lloret a obrir el camí de ronda de Can Juncadella

El jutge autoritza l´Ajuntament de Lloret a obrir el camí de ronda de Can Juncadella

El pas està barrat des del 2009 i el consistori té 15 dies per retirar la porta instal·lada pels...

El jutge no sap si va arribar la citació a tres russos imputats en l´operació Clotilde

Es tracta del general rus Viktor Kanaikine, així com dels seus compatriotes Segey Nalimov i Andrei...

Enllaços recomanats: Premis cinema