Els alcaldes de l'alt Maresme, amb el suport del Consell Comarcal, s'oposen frontalment a qualsevol actuació de regeneració de platges que suposi tornar a dragar, un any més, el fons marí. La Comissió del Litoral va reunir-se d'urgència ahir arran de la voluntat del Ministeri de Medi Ambient d'extreure 150.000 metres cúbics de sorra de port d'Arenys i de la llera del Tordera per a la regeneració de la platja de Blanes. L'impacte mediambiental en l'ecosistema, la manca de diàleg per part del Ministeri a l'hora d'escoltar les reivindicacions del territori i la manca d'una solució global per al litoral que eviti la continua adopció de mesures puntuals són els principals arguments de les al·legacions que els ajuntaments presentaran al projecte.

El projecte vol extreure 100.000 metres cúbics de sorra de la Tordera i 50.000 més del port d'Arenys. L'alcaldessa d'Arenys de Mar, Annabel Moreno, va anunciar que el consistori ja ha presentat les al·legacions al projecte i adverteix que l'impacte de la draga en el fons marí afecta l'ecosistema i crea un «greu perjudici als pescadors» de la confraria de Sant Elm, que històricament s'han queixat d'aquests sistemes de regeneració de platges.

Un altre dels arguments dels alcaldes per rebutjar el projecte és la manca de diàleg amb el territori a l'hora d'impulsar actuacions d'aquestes característiques. També lamenten que després de dos anys no hagi hagut novetats en relació al projecte d'estabilitat de les platges, presentat el 2014, i que havia d'aportar solucions a llarg termini per a tot el territori.

El segon tinent d'alcalde de Malgrat de Mar, Oliver Sánchez, va demanar al ministeri que treballi per a una «solució global», enlloc d'improvisar solucions puntuals per a moments especials.

L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, va remarcar ahir que només es tracta d'un estudi i que és fruit de la petició que el consistori va fer al Ministeri de Medi Ambient per posar fi al problema de la sorra a les platges del municipi. «És només un estudi, no és un projecte executiu i no hi ha actuacions previstes, no és imminent», va explicar Lupiáñez, que va assegurar que aquest estiu les platges estan «prou consolidades» i que, si no ve una llevantada forta, poden aguantar.

Blanes aposta per la Tordera

Aquest estudi contempla diverses opcions. Per una banda, la construcció de dos dics de 130 metres de llarg, a una profunditat d'un centenar de metres, per contenir la sorra. Per altra banda, l'aportació de sorra o bé des del fons marí d'Arenys de Mar (d'un banc de sorra de darrera el port) o bé de la llera del riu Tordera. «No podem seguir com fins ara, si ve una altra llevantada ens quedem sense platja i sense activitat econòmica», va lamentar.

Segons l'alcalde, el consistori no veu bé l'opció dels murs de contenció perquè sobresurten un metre i mig per sobre de l'aigua i això «trenca l'encant» de la platja de s'Abanell. També veu molt costós extreure sorra d'Arenys i portar-la en camions fins a Blanes. Per això, creu que l'opció més factible seria la d'extreure sorra de la llera de la Tordera.

Per tal de poder-ho fer amb garanties, ha demanat al Ministeri un informe d'impacte ambiental. D'aquesta manera, vol aconseguir l'aval de l'Agència Catalana de l'Aigua per tal que doni el vistiplau a l'operació: «Ha de ser una actuació tutelada per l'ACA i que no faci malbé l'aqüífer, no ha de tenir un impacte ambiental important a la llera de la Tordera».