Netegen 70 hectàrees del massís de l'Ardenya-Cadiretes, una zona d'alt risc d'incendis

Forma part de la vintena de zones estratègiques a tot Catalunya on aquest any s'han fet treballs de prevenció

26.05.2016 | 15:05

El massís de l'Ardenya-Cadiretes concentra 25.000 hectàrees d'alt risc d'incendis forestals i històricament ha tingut episodis de grans focs. A més a més, és una zona transitada i amb urbanitzacions que tenen una població de més de 8.000 persones, una xifra que a l'estiu es multiplica. Tot això ha fet que sigui una de les vint zones estratègiques a tot Catalunya on el Departament d'Agricultura ha decidit fer-hi treballs de prevenció. En aquesta zona en concret s'està actuant en unes 70 hectàrees fent sobretot aclarides, podes de l'arbrat i estassades del sotabosc juntament amb l'arranjament de 8 quilòmetres de camins. Segons la consellera Meritxell Serret, que ha visitat la zona, "s'han d'evitar els incendis en aquests indrets però sí n'hi ha, cal ajudar perquè s'extingeixin el més ràpid possible i que afectin el mínim territori". Els treballs acabaran el juny amb un cost de més de 170.000 euros.

Les actuacions al perímetre de protecció prioritària (PPP) al massís de l'Ardenya-Cadiretes es basen en el Pla de prevenció d'incendis forestals. Consisteixen bàsicament en treballs d'aclarida i poda de l'arbrat i l'estassada de sotabosc o matollar així com la trituració de les restes generades. El principal objectiu és aconseguir reduir el volum de vegetació existent en aquesta superfície de 70 hectàrees, que es considera estratègica ja que la zona suposa una "oportunitat" d'actuació per als efectius d'extinció i poder així limitar la propagació de les flames.

Del que es tracta és de posar les màximes facilitats perquè en cas d'incendi, es pugui extingir "el més ràpid possible, afectant el mínim territori i sobretot reduint el risc de les persones que hi viuen", afirmava aquest dijous la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, que ha visitat la zona. A partir de l'anàlisi dels punts crítics s'ha calculat que un incendi podria cremar unes 7.000 hectàrees del massís. I en cas de vent de sud, les flames podrien arribar a saltar al massís veí de les Gavarres amb una afectació addicional de 5.000 hectàrees més. L'alta càrrega de combustible amb una gran continuïtat forestal i la presència d'espècies molt inflamables al sotabosc fan que aquesta zona sigui considerada d'alt risc d'incendis a la demarcació de Girona.

De fet, en aquesta zona ja hi ha hagut episodis de grans incendis forestals. El més recent, a Maçanet de la Selva quan l'any 2003 es van cremar 1.200 hectàrees afectant també urbanitzacions. L'any 1979, un incendi a la urbanització dels Pinars de Lloret de Mar va provocar la mort de 21 persones i l'any 1967, un incendi a aquesta mateixa localitat va afectar 5.000 hectàrees i es va estendre fins al límit de les Gavarres.

Un cost de més de 170.000 euros
Els treballs, que van començar el febrer passat i que està previst que acabin a finals de juny, s'han pogut tirar endavant gràcies a la col·laboració dels propietaris dels terrenys, que han donat la seva autorització. Inclouen tres sectors d'aquest massís forestal que pertanyen als municipis de Lloret de Mar, Vidreres, Caldes de Malavella, Tossa de Mar, Llagostera, Santa Cristina d'Aro i Sant Feliu de Guíxols. El pressupost que el Departament d'Agricultura hi ha destinat és de 170.388 euros. Anteriorment, ja s'havien executat actuacions similars en altres sectors del massís així com actuacions d'emergència després de la nevada del 2010.

A Catalunya, el departament està duent a terme actuacions de prevenció similars a una vintena de zones estratègiques, entre les quals hi ha el Cap de Creus, les Gavarres, el massís del Montseny, els Ports de Tortosa-Besseit o la zona del Moianès-Lluçanès.

La consellera Serret ha recordat que el grau d'execució de les actuacions previstes al Pla de prevenció d'incendis forestals (aprovat fa uns 10 anys) és molt alt, més del 80%, i que cal seguir avançant en la política de gestió forestal tot recordant que el 64% del territori català és bosc.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Un pare de Blanes denuncia que la seva exparella té «segrestada» la seva filla de 8 anys a Rússia

Assegura que no veu la nena des del gener i carrega contra els jutjats perquè ja els va advertir...

La justícia autoritza el govern de Lloret a obrir el camí de ronda a Can Juncadella

La justícia autoritza el govern de Lloret a obrir el camí de ronda a Can Juncadella

Tancat des de l'any 2009, el consistori té ara 15 dies per recuperar aquest tram d'ús públic que...

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

El director de la instal·lació creu que els primers guanys es podrien notar a partir del 2020

Vidreres obté una subvenció d´uns 1.900 euros per comprar una pala llevaneus

L'Ajuntament de Vidreres ha obtingut una subvenció de 1.853,44 euros de la Diputació de Girona,...

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

El Consell Comarcal de la Selva va iniciar ahir la distribució de lots de productes de...

El jutge autoritza l´Ajuntament de Lloret a obrir el camí de ronda de Can Juncadella

El jutge autoritza l´Ajuntament de Lloret a obrir el camí de ronda de Can Juncadella

El pas està barrat des del 2009 i el consistori té 15 dies per retirar la porta instal·lada pels...

Enllaços recomanats: Premis cinema