Els arqueòlegs troben un nou esquelet sencer de tapir de 3,1 milions d'anys

L'animal desenterrat a Caldes de Malavella hauria fet 1,8 metres de llargada i 1,3 d'alçada i pesaria uns 250 quilos

30.05.2016 | 06:53
Els arqueòlegs troben un nou esquelet sencer de tapir de 3,1 milions d'anys

Els arqueòlegs han posat al descobert un esquelet sencer de tapir de 3,1 milions d'anys. És el cinquè esquelet d'aquesta espècie que es troba a la zona. Un equip de 40 investigadors està al darrere del projecte, únic per les seves característiques a Europa. En aquest jaciment s'han trobat entre el 70% i el 80% de les restes fòssils de tapir a nivell mundial.

La nova troballa al Camp dels Ninots és un tapir sencer de 3,1 milions d'anys, que hauria fet 1,8 metres de llargada i 1,3 d'alçada i que tindria un pes de 250 quilos. Amb aquest descobriment, ja són cinc els esquelets sencers i en perfecte estat de conservació que els arqueòlegs han localitzat al Camp dels Ninots.

Els impulsors del projecte han batejat el jaciment amb el nom de la «la Pompeia del Pliocè» perquè s'hi fan troballes úniques a Europa. Durant la prehistòria, aquesta zona estava ocupada per un gran volcà que va entrar en erupció i va generar una gran explosió. Llavors, aquest espai de més de 25.000 metres quadrats es va convertir en un llac que estava envoltat d'una selva tropical.

Des del 2003, al jaciment s'han trobat 22 esquelets sencers de bòvids, tapirs i també un esquelet sencer de rinoceront. Els animals que apareixen són tots de la mateixa època (tenen a l'entorn de 3 milions d'anys), estan en perfecte estat de conservació (han estat coberts durant segles per fangs i llots) i no han estat atacats o agredits per altres animals. Això fa pensar que tots van morir alhora i d'una manera «sobtada i tràgica».

Una de les principals hipòtesis és que una emanació de gasos del mateix volcà hagués acabat amb la vida dels animals que vivien a l'entorn de l'enorme llac.

El primer exemplar de tapir es va localitzar al camp el 2008. Es tracta d'una espècie que durant la prehistòria havia viscut a Europa i de la qual, actualment, se'n conserven exemplars al sud-est asiàtic i a l'Amèrica central. De fet, l'espècie que habita actualment a Malàisia es creu que és descendent dels tapirs del Camp dels Ninots.

Fins al moment, només s'havien trobat restes de tapir al sud de França però eren ossos, dents o restes parcials. A Caldes, en canvi, es localitzen esquelets sencers.

«Són animals molt marcadors del tipus d'ambient i ecosistema que hi havia, el tapir s'associa a clima subtropical, a boscos densos i ens ajuda a saber que, fa 3 milions d'anys, a nivell climàtica no hi hauria estacions sinó que tot l'any faria la mateixa temperatura», va explicar un dels codirectors del projecte del Camp dels Ninots, Bruno Gómez.

Després de la troballa, els arqueòlegs hauran de continuar amb les tasques per treure'l amb molta dura de l'indret on l'han trobat i portar-lo fins a la seu de l'IPHES a Tarragona on continuaran estudiant-lo.

L'equip del Camp dels Ninots està format per 40 investigadors de disciplines diverses i integrat per deu universitats i centres de recerca (també internacionals, de França i Txèquia). Per explicar el potencial del jaciment, s'ha inaugurat uns itineraris senyalitzats per entendre millor què va passar fa 3 milions d'anys. La segona fase d'aquest projecte és posar algunes reproduccions a escala real de les diferents espècies de macro-vertebrats que s'han trobat. L'antic castell de Caldes, que es destinarà al projecte del Camp dels Ninots.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema