Sis dones i tres homes s'encarregaran de jutjar l'acusat d'assassinar a ganivetades el fillol d'un capellà al seu pis de Blanes el 5 de desembre del 2013. El processat, Eulogio Sol Lumalang, s'enfronta a una pena de fins a 20 anys de presó. El judici va arrencar aquest divendres a l'Audiència de Girona amb l'elecció del tribunal popular. Durant el primer torn de paraula, la fiscal del cas, Sandra Fagil, va insistir que no es discuteix qui va cometre el crim -totes les parts coincideixen que va ser Lumalang- sinó quin ha de ser el delicte pel qual s'ha de condemnar l'acusat: assassinat o homicidi. Aquesta darrera tesi és la que sosté la defensa, que rebaixa la petició de pena a cinc anys de presó i, a més, considera que en el moment de matar la víctima, Lumalang patia una addicció i estava obcecat.

Dos anys i mig després, el crim a casa de l'exrector de Riells Jaume Reixach ha arribat a judici. L'Audiència de Girona va escollir al matí els membres del tribunal popular i, a la tarda, van fer la inspecció ocular del lloc dels fets. A partir de dilluns serà quan per la sala de vistes desfilaran fins a una cinquantena de testimonis, mossos d'esquadra i perits.

Per a la fiscal i l'acusació particular, no hi ha dubtes que el crim va ser un assassinat. Les dues parts demanen que es condemni Eulogio Sol Lumalang a una pena de 20 anys de presó, si bé difereixen en la indemnització que ha de pagar a la mare de la víctima. El ministeri públic sol·licita 90.000 euros; l'acusació, 150.000.

El crim es remunta a la tarda del 5 de desembre del 2013. Segons sosté la fiscalia, la relació entre la víctima -un jove brasiler- i el mossèn va engelosir l'acusat. Lumalang, a parer del ministeri públic, sentia com el noi li havia pres el seu lloc com a afillat del capellà, i temia que això portés el rector a deixar d'ajudar-lo econòmicament.

La tarda del crim, acusat i víctima es van discutir a l'interior de l'habitatge (situat al carrer Pau Casals). Durant la disputa, segons recull l'escrit de la fiscal, Lumalang va acorralar el noi al final del passadís i, sense que pogués reaccionar, li va assestar nombroses ganivetades. Deixant la víctima agonitzant, el processat va fugir del pis i es va refugiar al seu cotxe, on els mossos el van detenir poca estona més tard.

Després de l'elecció del jurat, la fiscal va recordar al tribunal popular que totes les parts coincideixen que Lumalang va ser qui va cometre el crim. La diferència, va exposar, es troba a l'hora de qualificar el delicte (assassinat o homicidi) i si cal aplicar o no algun atenuant al processat.

L'acusació particular, encapçalada per l'advocada Mireia Figa, fa seu el relat de la fiscal. «La víctima va morir arran d'un atac per sorpresa, sense tenir la possibilitat de defensar-se, i aquesta és la nostra tesi», va explicar. La lletrada també va assegurar que les testificals del judici seran clau per determinar si, realment, el rector de Riells havia substituït Lumalang pel jove brasiler com a afillat. «Veurem si realment primer li va prometre que seria el seu hereu i després va canviar-ho», va dir.

La defensa del filipí, que porta l'advocat Manel Mir, demana que es condemni Lumalang a una pena de 5 anys de presó i a pagar una indemnització de 76.000 euros. «La nostra tesi és molt clara; nosaltres no neguem el fet ni l'autoria, però sí que creiem que es tracta d'un homicidi i no d'un assassinat», va sostenir l'advocat. A més, a parer de Mir, s'ha de tenir en compte que a l'hora de matar el fillol del rector, el seu client patia addicció a les drogues i estava obcecat. Per això, sol·licita que se li apliquin dues atenuants. El judici per aquest cas es preveu que s'allargui fins dijous de la setmana vinent.