Urbanisme tomba el projecte de construcció d'un hotel a la cala Morisca de Tossa de Mar

Consideren que genera un impacte paisatgístic «massa gran» i que els promotors no han justificat l´increment de sostre de més de 8.000 metres quadrats

28.05.2016 | 22:00

La Comissió Territorial d´Urbanisme ha emès un informe desfavorable a l´avanç de modificació del pla d´ordenació urbanística en el sector del pla parcial de cala Morisca, a Tossa de Mar, on es preveia construir un hotel de quatre estrelles.

En primer lloc, consideren que el projecte té un impacte paisatgístic i visual massa gran i, en segon lloc, destaquen que els promotors no han justificat l´increment de sostre de més de 8.000 metres quadrats.

En aquesta línia, la Comissió d´Urbanisme assenyala que els promotors proposen edificar en una zona molt fràgil, amb pendents superiors al 20% i massa a prop de l´espai protegit pel Pla d´Espais d´Interès Natural (PEIN) del Massís de les Cadiretes.

Al mateix temps, comenten que tot i que el projecte tenia previst deixar espais lliures amb vegetació, no n´hi ha suficients perquè funcionin com a connectors naturals. En cas que vulguin tirar endavant la construcció, els promotors hauran de modificar completament el projecte i tornar a engegar els tràmits.

Tal i com ha avançat el diari El Punt Avui i posteriorment ha pogut confirmar l´ACN, els motius que han portat a desestimar el projecte són de diversa tipologia. En primer lloc, els promotors preveien edificacions ens una zona amb pendents superiors al 20%, un element que no està permès per la llei d´Urbanisme.

A més, des de la Comissió Territorial assenyalen que els promotors no han justificat l´increment de sostre en més de 8.000 metres quadrats. Paral·lelament assenyalen que l´hotel tindria un impacte paisatgístic i visual "massa gran" en una zona "fràgil", a tocar del PEIN de les Cadiretes.

Tampoc veuen amb bons ulls aixecar un complex lúdic-esportiu amb piscines i solàrium al turó emblemàtic d´aquesta cala, tal i com està previst en els plànols. Urbanisme també ha tingut en consideració que no hi ha prou espais lliures ja que les zones verdes que es mostren al plantejament estan fragmentades per carreteres o altres vies existents i, per tant, no podrien funcionar com a connectors naturals.

Al mateix temps, precisen que el projecte tampoc contempla la reserva d´un 20% per a habitatges de protecció oficial, tal i com marca la normativa. Per tot això, no han donat llum verda. Ara, en cas que els promotors volguessin tirar endavant la iniciativa, haurien de modificar completament el projecte i tornar a engegar els tràmits.

L´Ajuntament de Tossa de Mar veia amb bons ulls la construcció d´un hotel en aquesta zona, i aquest dissabte l´alcaldessa del municipi, Gisela Saladich, ha avançat que "no els ha estranyat gents" la decisió de la Comissió d´Urbanisme. "Sabíem que no ho aprovarien; nosaltres mateixos els vam dir que havien de resoldre alguns aspectes", ha comentat la batlle.

En la comissió del mes d´abril, Urbanisme ja va demanar més informació i documentació a l´Ajuntament de Tossa de Mar sobre aquest projecte.

No obstant la decisió d´Urbanisme, Saladich ha afirmat que es tracta d´una "bona iniciativa" que coincideix amb les intencions de l'equip de govern municipal i que esperen que els promotors facin canvis i tornin a presentar un nou projecte seguint les indicacions de la Comissió d´Urbanisme.

"El que vull saber és si Urbanisme no deixarà fer mai un hotel aquí o només es tracta d´aquest projecte. M´agradaria aclarir diversos aspectes per poder fer una valoració en conjunt", ha afegit. Segons ha comentat l'alcaldessa, ara fa uns anys ja es va posar sobre la taula un altre projecte per construir un hotel en aquest mateix indret. Un plantejament que la Comissió d'Urbanisme també va tombar.

L´alcaldessa ha assegurat: "El que nosaltres volem és un hotel de categoria en aquesta zona, de cinc estrelles, en comptes de cases". Actualment a la zona de la cala Morisca hi ha 51 habitatges amb subministraments precaris.

"Ja els hi vam dir que no ens agradava el projecte que havien presentat perquè l´hotel es veia massa", ha afegit l´alcaldessa tot assenyalant que els promotors els hi van ensenyar el plantejament fa una setmana.

En concret, la zona té una superfície de 322.130 metres quadrats i es preveia construir l´hotel 'resort' amb un sostre de 25.116 metres, 8.132 més del que s´havia previst inicialment.

Des del principi, la construcció d´aquest hotel va aixecar el rebuig d'un gran nombre d'entitats ecologistes, partits i fins i tot al Parlament es va acordar treballar amb el consistori de Tossa de Mar per protegir la cala.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema