Testimonis han assegurat que l'acusat d'assassinar un jove a ganivetades al pis d'un mossèn a Blanes (Selva) feia dies que "molestava" la víctima i sentia "gelosia" pels tractes de favor que rebia del rector. Aquest dilluns han començat, davant el jurat popular a l'Audiència de Girona, les primeres declaracions del judici. Segons han relatat diversos testimonis, la tarda del 5 de desembre del 2013 el mossèn va baixar "aterrat i molt alterat" a un restaurant que hi ha a tocar de casa seva i va demanar que avisessin la policia perquè l'acusat, Eulogio Sol Lumalang, estava discutint amb "el seu fill" i tenia un ganivet. Quan un dels clients del bar va tornar a pujar amb el capellà al pis, ja es van trobar el jove mort estès a terra i l'agressor havia fugit. L'acusat s'enfronta a una pena de 20 anys de presó.

Aquest dilluns han començat les declaracions dels testimonis després que divendres escollissin els membres del jurat popular encarregat de jutjar l'acusat de matar a ganivetades un jove al pis d'un mossèn a Blanes. Segons han relatat els veïns de l'edifici, aquella tarda el capellà va baixar, visiblement alterat, fins a un restaurant molt a prop de casa demanant auxili perquè al seu pis hi havia l'acusat i la víctima discutint. "No se l'entenia massa bé perquè estava molt nerviós, però va dir que el filipí tenia un ganivet", ha explicat la propietària del restaurant.

El capellà anava descalç i vestit amb pantalons curts i samarreta de tirants, tot i estar en ple mes de desembre. Un client del restaurant el va acompanyar altre cop cap al pis. "Vam pujar, vam entrar i ja vaig veure el jove mort estès a terra", ha explicat. L'agressor ja havia fugit. Aleshores, el capellà va anar a alertar el seu veí porta amb porta. "Em va dir que truqués la policia perquè havien matat el seu fill, jo ni tan sols sabia que fos fill seu", ha relatat el veí.

El veí el va seguir també fins a dins el pis i va comprovar que el jove no tenia signes vitals. "Ja veia que estava mort però vaig mirar si tenia pols, i no", ha descrit. Des d'allà, van alertar els serveis d'emergència.

Aquest mateix veí ha explicat que poca estona abans que el mossèn l'anés a buscar va sentir una discussió al pis, algú demanant "socors", cops i un soroll com si algú es desplomés. Segons el seu testimoni, va aconseguir distingir la veu del capellà i la de dos homes més. Quan els serveis d'emergència van arribar al pis, ja no van poder fer res per la vida de la víctima.

Sentia gelosia

La propietària del restaurant ha explicat que feia anys que coneixia el mossèn, la víctima i l'agressor perquè eren clients seus i, a més, el jove que va resultar mort a ganivetades treballava per a ella esporàdicament. La dona ha declarat que després del crim li va retirar la paraula al capellà perquè el culpava de la mort del jove. "Era una cosa entre els altres dos, i ell s'hi va trobar al mig", ha assegurat. A més, ha exposat que no entén per què el capellà va obrir la porta de casa seva a l'agressor quan feia dies que es queixava que els "molestava" i després va marxar, abandonat la víctima a la seva sort.

La dona ha explicat que el capellà deia que l'agressor estava molt alterat i que tenia molta gelosia del jove, d'una banda per la bona relació que havia establert el mossèn amb la víctima i també perquè "se li havia ficat al cap" que el jove mantenia relacions amb la seva dona.

Els veïns han exposat que la relació del mossèn amb la víctima era molt íntima i que el tractava com si fos el seu fill. "Si ell no hagués portat hàbit, s'entendria que era com el seu afillat, el tenia molt protegit i va ser ell qui el va convèncer per venir aquí", han explicat.

Tot i això, durant els anys que la víctima va viure a Catalunya, no va aconseguir regularitzar la seva situació administrativa i, per tant, no podia treballar de forma legal. "Se sentia esclau de la situació i que no es complien les promeses que li havia fet el mossèn", han afegit. Segons el seu cercle proper, la víctima es dedicava a fer les feines de casa del capellà i a les tardes l'ajudava a traduir i a passar a ordinador textos.

La propietària del restaurant ha explicat que la relació amb l'agressor era més complexa, perquè el mateix mossèn li havia reconegut que Eulogio Sol Lumalang li subministrava drogues per "poder-se concentrar" en la feina. Tot i això, la dona ha negat tenir constància que mantingués relacions sexuals amb els homes, tal i com sosté la defensa. "Tot Blanes sabia que el mossèn tenia relacions sexuals amb joves", ha apuntat un altre testimoni.

La fiscal, Sandra Maria Fagil, i l'acusació particular, Mireia Figa, demanen una pena de 20 anys de presó per assassinat. La defensa, encapçalada pel lletrat Manel Mir, demana 5 anys perquè considera que és un homicidi i que li han d'aplicar una atenuant molt qualificada de drogoaddicció i una altra atenuant d'obcecació. Està previst que l'acusat declari al final del judici.