El grup municipal d'ICV-EUiA de Lloret de Mar va proposar en el ple de dilluns passat, la possibilitat de traslladar els locals d'oci nocturn del centre als afores de la localitat. Aquesta demanada va venir arran de l'aprovació inicial per unanimitat del mapa de capacitat acústica -que inclou un Pla específic per l'àrea de l'Avinguda Just Marlès- i de l'ordenança reguladora de soroll i vibracions de Lloret.

«Aquests locals tenen una responsabilitat en el soroll que es genera al carrer, perquè són les persones que en surten, les que molesten els veïns cada nit» va exposar el regidor d'ICV-EUiA, Miguel Ernesto Gracia qui va recordar que el model turístic lloretenc «és el que és». «Es basa en el tot inclòs, on apareixen grups de visitants amb polseres que surten dels hotels en estat d'embriaguesa a qualsevol hora del dia, que criden pels carrers i que molesten els veïns» va criticar l'edil.

Per això, com a possible solució, la formació municipal va proposar obrir un debat per tractar un possible trasllat d'aquests locals a «polígons o altres zones dels afores de Lloret permeses pel POUM, on participin tots els actors implicats» va especificar Gracia.

Així mateix, aquest partit també va recalcar que caldria «pensar» a obrir una taxa especial als locals d'oci nocturn, en relació a la mesura inclosa en l'ordenança d'eximir de determinats impostos d'obra a aquelles persones que vulguin adoptar mesures per mitigar els problemes acústics. «No ens sembla bé que ho hàgim de pagar entre tots. Qui contamina que pagui» va assenyalar Gracia qui va presentar una esmena -aprovada també per unanimitat- en la qual sol·licitaven que s'eviti la creació d'una unitat policial específica per controlar els sorolls i que no s'amplïin els horaris de les zones de càrrega i descàrrega.

«Eines útils»

En aquest sentit, el grup de A Lloret sí, es Pot, també va qüestionar la viabilitat d'establir un control eficient sobre els sorolls. «Una vegada l'ordenança entri en vigor -el 30 de maig de 2017-qui ho controlarà? La policia a l'estiu no dóna l'abast i tindran problemes més grans que fer aquest control. És molt bonic, però és paper moll» va criticar el regidor Paulino Gracia.

Tot i que no tan contundent, l'edil no adscrit Enric Martínez, també va demanar que aquesta ordenança no «es quedi al calaix» com altres aprovades en el plenari «que encara esperem que es compleixin». «Cal complir-la, però sense obviar on vivim. Un poble turístic on l'oci nocturn és el que és, i a la zona de Just Marlès és molt complicat poder regular el mapa de sorolls» va dir Martínez qui va afegir que tot i això, creuen que «millorarà la qualitat de vida dels ciutadans».

Com a resposta, el regidor de promoció econòmica, espai urbà i sostenibilitat, Jordi Orobitg (ERC) va defensar que tant l'ordenança reguladora com el mapa de capacitat acústica seràn «eines útils». «A l'estiu a Lloret hi ha un gran volum de feina i és evident que la policia té dificultats per arribar a tot arreu, però amb aquestes mesures l'ajudem, perquè tindran valors de referència a l'hora de resoldre conflictes» va especificar Orobitg qui va explicar que a la zona de Just Marlès es va optar per desenvolupar un pla de règim especial perquè «excedien tots els paràmetres permesos» per la gran concentració d'activitats recreatives que concentra i la gran afluència de públic.