«Les drogues passen factura» era un conegut lema del Pla Nacional Sobre Drogues que s'ha demostrat cert en el cas del mossèn de Riells del Montseny, Jaume Reixach, qui serà investigat per un delicte de tràfic d'estupefaents després de confessar durant el judici per l'homicidi del seu «fillol» que consumia, comprava i compartia metaamfetamina amb l'homicida. La fiscal, Sandra Fagil, va sol·licitar ahir deduir-li testimoni de particulars, una vegada es va dissoldre a l'Audiència Provincial de Girona, el jurat popular que acabava de declarar provat que el filipí Eulogio Lumalang Sol va matar a ganivetades el brasiler «Keko» Odycleidson Moraes do Nascimiento, el 5 de desembre de 2013 al pis que el capellà té a Blanes.

El veredicte del jurat popular en relació amb el crim es va fer públic ahir a la tarda i va quedar acreditat que l'acusat és culpable d'un delicte d'homicidi amb abús de superioritat però amb un atenuant molt qualificat de drogoaddicció i un atenuant simple d'obcecació, cosa que podria suposar-li una condemna mínima de cinc anys de presó, dels quals ja n'hauria complert la meitat i estaria a les portes d'obtenir la llibertat condiciona.

Per al tribunal del jurat, que ha emès un veredicte gairebé unànime, ha quedat provat que l'acusat es va dirigir al pis del mossèn el dia dels fets i una vegada allà va entrar al lavabo i en sortir es va trobar amb la víctima i van iniciar una discussió «que va passar ràpidament de les paraules als fets» i, en un moment donat, la víctima va aconseguir agafar el ganivet que l'acusat havia deixat dins una bossa en una lleixa, «essent que l'acusat va aconseguir hàbilment arravatar-li» l'arma abans que pogués ser utilitzada contra la seva persona. Tenint el filipí el ganivet a la mà ambdós «van avançar progressivament fins l'habitació de la víctima» on Lumalang li va clavar diverses ganivetades sent plenament conscient que podia matar-lo, com bé va declarar l'agressor durant el seu interrogatori.

L'afectació per les drogues resulta inqüestionable per al tribunal, que a més ha decidit que es tingui en compte com un atenuant molt qualificat, perquè durant el visionat de les imatges de la reconstrucció dels fets que va fer Lumalang en ser detingut se'l veu completament absent. Val a dir que el mossèn va reconèixer el consum; i hi ha uns informes mèdics de l'Institut d'Assistència de Blanes que acrediten la visita del filipí pels seus problemes amb el crack. Per tot, declaren provat que a causa del consum esporàdic de shabú però «perllongat en el temps durant uns 15 anys» va desenvolupar una «addicció a la referida substància psicotròpica, que patia en el moment dels fets i que afectava, disminuint-les molt significativament, les seves capacitats intel·lectives i volitives».

El veredicte també ha tingut en compte com a atenuant el «neguit» i l'«abatiment» que les bromes de la víctima provocaven en l'acusat, que passava per un sot vital a causa de l'«estretot econòmica» i temia que el jove brasiler li arrebassés la posició que ell tenia amb el mossèn fins al 2010, quan Kekeo Moraes va arribar a casa del sacerdot, amb 18 anys.

L'única discrepància entre els membres del jurat va ser en relació amb la possibilitat que l'acusat sol·liciti l'indult parcial de la condemna que se li imposi. Es va aprovar per la mínima -5 vots a favor i 4 en contra-. El cas ha quedat vist per a sentència.