Les regidories d'Educació de Sant Hilari Sacalm i Arbúcies van signar divendres passat un conveni per compartir el Programa de Formació i Integració Montseny-Guilleries. Es tracta d'un curs acadèmic adreçat a joves d'entre 15 i 22 anys de tota la comarca de la Selva que no disposen del graduat d'ESO. Així, segons va informar l'Ajuntament hilarienc a través d'un comunicat, l'objectiu d'aquest programa és dotar-los d'eines i formació perquè puguin treure's el títol de graduat en Educació Secundària i continuar millorant la seva formació accedint a cicles formatius o integrant-se al mercat laboral. Els dos municipis han decidit unir-se per optimitzar recursos i fer més pressió perquè el Departament d'Ensenyament passi a fer-se càrrec d'aquest projecte ja que, actualment, el programa és municipal i no està reglat, el que suposa que no rep finançament per part del Govern de la Generalitat i l'alumnat ha d'anar a fer els exàmens a diversos instituts de la comarca.

Aquest projecte, que combina la docència i l'acompanyament acurat dels alumnes, va arrencar fa quatre anys i, fins ara, entre un 40 i un 50% dels participants l'han superat i han pogut obtenir el títol de graduat d'ESO. "Són unes xifres molt acceptables si considerem que la major part dels alumnes posseeixen un historial de fracàs escolar que fa difícil que tornin per si mateixos a la vida acadèmica", va assenyalar el consistori de Sant Hilari a través d'un comunicat.

Així, segons l'Ajuntament hilarienc, la majoria d'estudiants que s'apunten a la iniciativa solen ser joves en situació de risc d'exclusió social que, per diversos motius, han quedat al marge del sistema educatiu i ara busquen una segona oportunitat. La voluntat dels estudiants és millorar la seva formació per poder continuar estudiant o aconseguir una feina. Per això, des dels ajuntaments de Sant Hilari i Arbúcies reclamen a Ensenyament que reguli el curs perquè així els alumnes puguin ser examinats al mateix centre on fan les classes. A més, asseguren que amb el suport de la Generalitat disposarien de més finançament i podrien assolir uns millors resultats.