Quan el mossèn Jaume Reixach va baixar a la pizzeria en «calça curta», descalç, samarreta de tirants i «ben suat» en ple mes de desembre, el jove a qui presentava com el seu fillol es trobava estés al terra del pis després que el filipí Eulogio Sol Lumalang li clavés una ganivetada durant una discussió a tres bandes. Les declaracions efectuades ahir pels primers testimonis davant el tribunal popular van assenyalar que l'acusat sentia «gelosia» del fillol brasiler del mossèn perquè, entre altres coses, li «va agafar ràbia» quan van començar a parlar del testament del clergue.

El president del bloc de Blanes on viu el sacerdot recorda com el 5 de desembre de 2013, en tenir el seu pis al mateix replà que el mossèn, va sentir tres veus d'homes discutint-se, una corredissa per l'estret passadís, algú desplomant-se i una veu cridant «socors». Poca estona després, el sacerdot trucava per l'intèrfon per demanar que avisessin la policia perquè «han matat el meu fill». «Jo ni tan sols sabia que fos fill seu», va apuntar aquest testimoni abans d'indicar que els veïns de l'edifici li havien fet el buit al sacerdot «pel tipus de relacions que tenia», ja que sembla que era habitual l'entrada i sortida de gent a casa seva. «Tot Blanes sabia que Reixach tenia relacions amoroses amb nois», va ratificar el testimoni.

La propietària de la pizzeria on es va refugiar el mossèn el dia dels fets, atemorit per si l'acusat també volia matar-lo, va explicar que a aquest darrer «se li havia ficat al cap» que el fillol mantenia relacions amb la seva dona. La restauradora reconeix que ha retirat la paraula al sacerdot perquè considera que té alguna responsabilitat en la mort del jove, ja que Reixach va obrir la porta al presumpte assassí malgrat haver-se queixat que els «molestava» i va fugir abandonant-lo a la seva sort. «No entenc com va poder sortir del pis», es pregunta, ja que l'única via d'escapament era la porta principal, on presumptament es trobava l'acusat amb el ganivet.

Aquesta testimoni va explicar al tribunal com la víctima a vegades l'ajudava en el negoci i això els va donar un grau de confiança suficient com perquè el jove li expliqués el consum de drogues a casa del sacerdot i com aquest li encarregava a l'acusat que li'n comprés «perquè així a la nit quan treballava es pogués concentrar».

La parella de la víctima

Al llarg del matí també va declarar la parella de la víctima per explicar que el jove n'estava tip que no li arreglés els papers. «El tenia molt controlat», apunta i quan després de dos anys de relació li va oferir casar-se com a solució per aconseguir la nacionalitat el jove s'hi va negar perquè «se sentia amb deute amb el mossèn».

La noia també recorda que a la víctima «no li queia bé» l'acusat, amb qui coincidia a casa del mossèn quan aquest «anava a demanar». A més, assegura que el capellà tenia intenció de fer un testament «i els prometia a tots dos [víctima i acusat] el mateix» i afegeix que seria a partir d'aquí que el filipí va «agafar ràbia» al fillol.

La fiscal, Sandra Fagil i l'acusació particular, Mireia Figa, demanen 20 anys de presó per a l'acusat d'assassinat. La defensa, Manel Mir, 5 anys per homicidi.