El premi Nobel de la Pau, Ernesto Kahan, va centrar ahir la segona jornada del Fòrum d'Excel·lència de Lloret de Mar, en subratllar durant un debat sobre moviments de població, la necessitat "d'entendre" els immigrants i comprendre les raons que els forcen a abandonar els seus països. "O els eliminem o els entenem, absorbim i integrem" va ironitzar el també exvicepresident de la institució Metges contra la Guerra Nuclear. "La història de la humanitat es pot estudiar, identificar i descriure com la història de les migracions i nosaltres som o venim d'immigrants" va precisar Kahan, qui va compartir taula al Teatre Municipal amb els experts Manuel Carballo, director general del Centre Internacional per a les Migracions, Salut i Desenvolupament; i Walter Lichem, exambaixador d'Àustria.

En aquest sentit, Carballo va recordar que actualment hi ha "setze països amb conflictes importants en els quals les Nacions Unides tenen cossos de pau i 76 de menys visibilitat però igualment amb conflictes". Lichem, al costat d'un dels responsables de migracions del Centre per a la Cooperació del Mediterrani, Taha Sultán Khalifa, va ratificar aquesta dada i va destacar la pèrdua de valor de la vida humana.

La segona jornada d'un Fòrum que acabarà demà, va comptar també amb la mesa de debat La situació inestable del món: Conflictes, Drames, Terrorisme, Risc i Solucions, en la qual el portaveu de l'ambaixada d'Israel a Espanya, Hamutal Rogel, va expressar el desig que el recent atemptat comès al seu país no creï "un cercle de violència". Segons Rogel "l'ambient" empeny els joves a activitats terroristes i va subratllar la dificultat de mantenir un estat democràtic en aquelles zones del món. En aquest mateix debat, l'exambaixador espanyol Inocencio Arias va puntualitzar que els canvis provocats pels avenços tecnològics han suscitat canvis com els nous mètodes de captació de terroristes, mentre que l'exfiscal general de l'Estat Eduardo Torres Dulce es va referir al concepte de justícia universal.

Per la seva part, el pastisser Christian Escribà va parlar de la creativitat referint-se al seu projecte Fantasia, consistent en un parc temàtic de 8.000 metres quadrats fet íntegrament de xocolata a Singapur i els astronautes de la NASA Donald Pettit i Ellen Baker, que es van referir als viatges espacials i de la salut global com a repte de futur, respectivament. Tots dos va ser presents a la signatura d'un conveni-que es va dur a terme ahir al matí- entre els Consells Comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà (Lleida) amb la Fundació Starlight per potenciar el turisme astronòmic a Catalunya. Estava previst que l'expresidenta de l'Equador, Rosalía Arteaga, realitzés una ponència sobre l'entorn i les seves implicacions globals, però l'acte va ser ajornat.

El Fòrum seguirà avui amb diverses taules de debat i ponències en les quals participaran -entre altres- el president de la Cambra de Comerç d'Espanya, Josep Lluís Bonet, la premi Nobel de Química, Ada Yonath, o el cirurgià plàstic, Pedro Pablo Cavada.