La premi Nobel de Química Ada Yonath va exalçar ahir el valor de la maternitat com a reivindicació de les dones que pugnen per fer-se un forat en l'àmbit laboral, en la tercera jornada del Fòrum d'Excel·lència de Lloret de Mar. Yonath, que va obtenir en nobel pels seus treballs sobre els ribosomes, va defensar que "els nens mai poden ser un problema" per a la progressió de les seves mares "sinó que són una benedicció" i que "estar embarassades i donar a llum és un sentiment intern que els homes no poden tenir" en una taula sobre Dones que canvien el món que va compartir amb altres dones d'èxit.

"L'alta direcció sempre s'ha dirigit als homes" va puntualitzar la presidenta del grup Guitart Hotels, Cristina Cabañas qui va afegir que "encara hi ha prejudicis" en aquelles esferes. Per la seva part, la degana de la Fiscalia Provincial de Las Palmas, Rosa Rubio, va explicar que el 62% de les fiscals espanyoles són dones, però que "només el 30% ocupen càrrecs". En la seva intervenció, la presidenta de l'Institut Europeu per a la Gestió de la Diversitat, Myrtha Casanova, va assenyalar que "els grups homogenis són obsolets" mentre que la investigadora Celia Sánchez va reconèixer que les directores d'equips de treball acostumen a ser "molt exigents".

Oportunitat de progrés

Aquesta tercera jornada la va obrir la mesa de debat, titulada Estratègies de competitivitat i creixement internacional, que va comptar, entre altres, amb la presència del president de la Cambra de Comerç d'Espanya, Josep Lluís Bonet qui va destacar que veu Espanya davant una "oportunitat de progrés" gràcies a la globalització de les petites i mitjanes empreses (pimes) i va instar Catalunya a liderar les accions per aprofitar-la. "Catalunya és la comunitat que està a l'avantguarda i no ha de distreure's" va afegir el també responsable del grup Freixenet.

Per la seva part, el president de l'Associació Espanyola de Directius, Pau Herrera, va destacar l'adaptació de les companyies a la flexibilitat d'horaris que permet la tecnologia actual. "És un tema mental dels directius, perquè el teu equip no has de tenir-lo necessàriament al teu costat", va indicar Herrera, per a qui "el concepte d'horari és obsolet en un món on negocies amb els Estats Units i Singapur, així que d'allò que cal parlar és de conciliació i això és el que cal legislar".

També ahir va ser el torn d'intervenció del cirurgià plàstic, Pedro Pablo Cavadas, conegut per ser el primer a realitzar un trasplantament de cara a Espanya, qui va participar en una taula sobre la cooperació sanitària internacional com a medi per combatre la desigualtat.

El Fòrum d'Excel·lència tancarà avui després de quatre dies d'activitat, amb les ponències del premi nobel en economia, Erik Maskin o el fundador del Harvard University System, Alain P. Martin.