- No hi ha el Dr. Reniu?

- No, avui no hi és.

- Quina llàstima, em sembla que en Jan s'ha trencat el canell!

- No es preocupi, l'atendrà el Dr. Caralp.

- Ah... bé, però és que el Dr. Reniu va cosir tan bé un trau al meu marit (vint-i-tres punts!) que no se li nota res. Li tenim confiança.

- No es preocupi, el Dr. Caralp també és molt bon metge.

La conversa reprodueix una escena real. Una escena viscuda a finals dels setanta, al vell Hospital-Asil de Blanes, embrió de l'actual Hospital Comarcal La Selva. Els noms dels metges, però, són inventats. El "Dr. Reniu" mai va tenir el títol de metge. Havia quedat encallat a meitat de la carrera, però havia passat un grapat d'anys treballant al servei d'urgències d'un centre mèdic de Barcelona que, ubicat prop del port i del Raval, constituïa una impagable escola pràctica per a l'exercici de la cirurgia i la traumatologia. El "Dr. Reniu" era un manetes. També era afable i proper. Molts blanencs el recorden encara amb afecte i agraïment.

He pensat en ell aquests dies que a Figueres han descobert un metge de l'hospital (el Dr. Yuste) que exercia sense tenir el títol. L'han expulsat i el jutjaran per intrusisme. Un judici en el qual té totes les de perdre. Serà interessant conèixer, també, el judici dels seus expacients sobre l'atenció que els ha dispensat durant aquests anys. No, no voldria que vostès pensin que vull fer una defensa de la gent que es fa passar pel que no és. Res més lluny de la meva intenció i encara menys en un tema com el de la salut. Només m'he plantejat una reflexió sobre si les habilitats en l'exercici d'un ofici o una professió van sempre lligades a la possessió o no d'un títol.

He pensat en el teatre. Fa anys, no existien ni l'Institut del Teatre, ni el Galliner ni tantes escoles de formació teatral on, al final, acrediten els alumnes amb un títol o un certificat. Abans, l'ofici teatral -com tantes coses- s'aprenia per proximitat, per imbibició. I com ara, amb títol o sense, sorgien actors fluixets, actors normals i actors fantàstics. El "Dr. Yuste" durant molt temps ha demostrat, almenys, ser un bon actor.