La culpabilitat d'Eulogio Lumalang Sol la va deixar clara el tribunal popular que el va jutjar, però només quedava pendent que el magistrat-president, Ildefons Carol, l'imposés la pena. En la sentència, dictada dimarts, decreta que sigui condemnat a 6 anys de presó per un delicte d'homicidi amb l'agreujant d'abús de superioritat, l'eximent incomplet d'intoxicació per droga, l'atenuant simple d'arravatament i la possibilitat de sol·licitar l'indult parcial del condemnat al Govern de la Nació.

Els dos anys i mig que porta en presó preventiva se li descomptaran del temps de condemna. En matèria de responsabilitat civil haurà de pagar 115.000 euros a la mare de la víctima.

El filipí Eulogio Lumalang Sol va matar el "fillol" del mossèn de Riells del Montseny al pis que aquest darrer tenia a Blanes. En el transcurs d'una discussió produïda la tarda del 5 de desembre de 2013, l'acusat va arrebassar-li un ganivet a la víctima i després d'acorrar-la li va enfosar la fulla diverses vegades.

La sentència ha matisat el veredicte del jurat popular per convertir el que aquest va considerar un atenuant molt qualificat de drogoaddicció en un eximent incomplet.

Canvi de criteri

El canvi de criteri s'ha produit al tenir en compte les declaracions dels pèrits explicant que la metamfetamina que consumia l'acusat -shabú- provocava a llarg termini dependència, ansietat, confusió, insomni, transtorns emocionals, comportament violent i irritable, psicosis paranoides i altres deliris.

El magistrat-president s'oposa a que s'obrin diligències contra el sacerdot Jaume Reixach per un suposat delicte contra la salut pública després d'haver confessat durant la seva intervenció com a testimoni que consumia metamfetamina amb l'ara condemnat. Entén el magistrat que no es pot utilitzar aquesta declaració en contra seva perquè estava obligat a dir la veritat i perquè, en tot cas, es tracta d'un supòsit de consum compartit que no està penat. De totes maneres, dóna la possibilitat a la fiscal de querellar-se contra el sacerdot.