Caldes de Malavella vol crear una nova macroàrea termal i un centre comercial

L'avantprojecte preveu un centre lúdic termal extern, dos nous balnearis i un complex comercial al sector del Butà - L'Ajuntament ha demanat a Mines l'autorització dels litres per segon que necessitaran per tirar-ho endavant

20.06.2016 | 11:49

Caldes de Malavella podria tenir en el futur un centre lúdic termal extern, dos nous balnearis i un complex comercial al sector del Butà, segons l'avantprojecte que l'equip de govern (CiU) va presentar a la direcció general d'Energia i Mines de la Generalitat. "Actualment, aquesta zona d'entrada al poble està abandonada i una obra així suposaria un gran canvi d'imatge", explica l'alcalde caldenc, Salvador Balliu.

Segons el batlle, aquest document es va elaborar després que Mines declarés l'any 2013 l'aigua calenta del "pou Repsol" com a mineromedicinal, fet que va permetre al consistori passar a ser-ne el gestor i, per tant, demanar-ne l'aprofitament.

L'equip de govern va decidir llavors demanar la concessió dels litres per segon que voldrien utilitzar, però per fer-ho necessitaven presentar un avantprojecte amb l'ús que volien donar a aquest brollador localitzat per l'empresa de carburants Repsol fa uns 40 anys i que van decidir tancar perquè l'aigua que en sortia era calenta. Es va optar en aquell moment per crear-hi un centre termal municipal d'uns 3.200 metres quadrats amb piscines i banys tant interns com externs, que seria independent dels hotels. Per fer-ho possible, l'abril de 2014 la junta de govern local va aprovar demanar 1,9 litres per segon a Mines.

Model europeu
Ara, dos anys més tard, aquesta proposta inicial ha evolucionat i, a banda del centre lúdic termal, també s'hi projecten dos balnearis que funcionaran com a hotels i un complex comercial. "A molts llocs d'Europa, els banys termals estan separats dels hotels, i això és el que ens agradaria fer a Caldes" precisa Balliu, qui afegeix que un model com aquest permetria atraure un ventall més ampli de visitants a la localitat selvatana, ja que "els usuaris no haurien d'entrar directament a l'hotel". "Seria com un Caldea (Andorra) o un Magma (Santa Coloma de Farners)", exemplifica el màxim representant del municipi.

En aquest sentit, va remarcar que els dos hotels balneari previstos estarien al costat del centre termal, de manera que es "dotarien de l'aigua" d'aquests banys i així "tot quedaria lligat". "Actualment, els balnearis s'associen a edificis antics on els banys es troben a dins. La nostra idea és canviar aquest concepte", destaca Balliu. A més, en aquesta zona, que té més de 80.000 metres de superfície, també s'hi ha projectat un centre comercial -amb botigues de conegudes marques- i diferents parcs públics.

"Estem a l'espera de rebre una resposta de Mines i si ens autoritzen el cabal tot això podria ser una realitat", indica el batlle, qui puntualitza que, tot i que la "idea i el control de l'aigua" és del govern municipal, per desenvolupar el projecte caldrà buscar inversors privats. "De moment, ja hem iniciat contactes i la cosa pinta bé" va valorar Balliu, tot remarcant el potencial turístic d'aquesta localitat selvatana. "Caldes és molt petit, però actualment tenim 3.000 places per dormir i més de 50 apartaments turístics" va afegir Balliu recordant que aquest nou complex s'ha "d'entendre com una oferta més". Cal recordar que els tràmits es van engegar durant el govern de la PIC quan van iniciar l'expedient per declarar l'aigua mineromedicinal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Obren la brossa a set municipis per identificar i multar qui no recicla bé

El Consell Comarcal de la Selva està inspeccionant les bosses d'escombraries dels veïns de set...

Incendi al castell d´en Plaja de Lloret

Ha cremat l'armari d'una habitació i els Bombers encara hi treballen

Puigdemont serà el confrare d´Honor de la Festa de la ratafia de Santa Coloma

Puigdemont serà el confrare d´Honor de la Festa de la ratafia de Santa Coloma

La 35a edició se celebrarà del 10 al 13 de novembre i comptarà amb més de 70 activitats

CiU de Tossa denuncia que el conveni del port signat el 2012 és «nul»

CiU de Tossa denuncia que el conveni del port signat el 2012 és «nul»

El grup municipal demana que se suspengui cautelarment la consulta popular del 20 de novembre fins...

Puigdemont serà nomenat Confrare d´Honor de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners

La capital de la Selva celebrarà la 35a edició de la festa del 10 al 13 de novembre.

CiU de Tossa demana que es suspengui cautelarment la consulta del port

CiU de Tossa demana que es suspengui cautelarment la consulta del port

Aporta un dictamen d'un catedràtic de la UdG que considera que el conveni signat entre...

Enllaços recomanats: Premis cinema