Caldes de Malavella podria tenir en el futur un centre lúdic termal extern, dos nous balnearis i un complex comercial al sector del Butà, segons l'avantprojecte que l'equip de govern (CiU) va presentar a la direcció general d'Energia i Mines de la Generalitat. "Actualment, aquesta zona d'entrada al poble està abandonada i una obra així suposaria un gran canvi d'imatge", explica l'alcalde caldenc, Salvador Balliu.

Segons el batlle, aquest document es va elaborar després que Mines declarés l'any 2013 l'aigua calenta del "pou Repsol" com a mineromedicinal, fet que va permetre al consistori passar a ser-ne el gestor i, per tant, demanar-ne l'aprofitament.

L'equip de govern va decidir llavors demanar la concessió dels litres per segon que voldrien utilitzar, però per fer-ho necessitaven presentar un avantprojecte amb l'ús que volien donar a aquest brollador localitzat per l'empresa de carburants Repsol fa uns 40 anys i que van decidir tancar perquè l'aigua que en sortia era calenta. Es va optar en aquell moment per crear-hi un centre termal municipal d'uns 3.200 metres quadrats amb piscines i banys tant interns com externs, que seria independent dels hotels. Per fer-ho possible, l'abril de 2014 la junta de govern local va aprovar demanar 1,9 litres per segon a Mines.

Model europeu

Ara, dos anys més tard, aquesta proposta inicial ha evolucionat i, a banda del centre lúdic termal, també s'hi projecten dos balnearis que funcionaran com a hotels i un complex comercial. "A molts llocs d'Europa, els banys termals estan separats dels hotels, i això és el que ens agradaria fer a Caldes" precisa Balliu, qui afegeix que un model com aquest permetria atraure un ventall més ampli de visitants a la localitat selvatana, ja que "els usuaris no haurien d'entrar directament a l'hotel". "Seria com un Caldea (Andorra) o un Magma (Santa Coloma de Farners)", exemplifica el màxim representant del municipi.

En aquest sentit, va remarcar que els dos hotels balneari previstos estarien al costat del centre termal, de manera que es "dotarien de l'aigua" d'aquests banys i així "tot quedaria lligat". "Actualment, els balnearis s'associen a edificis antics on els banys es troben a dins. La nostra idea és canviar aquest concepte", destaca Balliu. A més, en aquesta zona, que té més de 80.000 metres de superfície, també s'hi ha projectat un centre comercial -amb botigues de conegudes marques- i diferents parcs públics.

"Estem a l'espera de rebre una resposta de Mines i si ens autoritzen el cabal tot això podria ser una realitat", indica el batlle, qui puntualitza que, tot i que la "idea i el control de l'aigua" és del govern municipal, per desenvolupar el projecte caldrà buscar inversors privats. "De moment, ja hem iniciat contactes i la cosa pinta bé" va valorar Balliu, tot remarcant el potencial turístic d'aquesta localitat selvatana. "Caldes és molt petit, però actualment tenim 3.000 places per dormir i més de 50 apartaments turístics" va afegir Balliu recordant que aquest nou complex s'ha "d'entendre com una oferta més". Cal recordar que els tràmits es van engegar durant el govern de la PIC quan van iniciar l'expedient per declarar l'aigua mineromedicinal.