Un important operatiu policial del 2011 contra el tràfic de drogues al poblat de Son Banya, a Palma de Mallorca, farà que 11 persones s´asseguin avui a la banqueta dels acusats de la secció quarta de l´Audiència Provincial de Girona perquè durant la investigació es va descobrir que el líder del grup balear -condemnat per l´Audiència de Palma de Mallorca- va contactar amb aquesta banda de la província perquè li subministrés heroïna que es distribuïa al poblat. Els 11 estan implicats, en major o menor grau en delictes de tràfic de drogues, blanqueig de capitals i tinença il·lícita d´armes i s´enfronten a penes de presó de fins a 13 anys.

La Guàrdia Civil de Palma de Mallorca va detectar que els 11 acusats presumptament es dedicaven, des de feia «diversos mesos, i de forma organitzada i estructurada» segons l´escrit de qualificació del fiscal, a adquirir, manipular, transportar i vendre heroïna, cocaïna i marihuana a tercers. El cap de la banda era «consultat i informat» per la resta de processats i s´encarregava de donar les instruccions necessàries per a facilitar el narcotràfic amb l´assessorament d´un matrimoni.

El cap donava ordres per aconseguir les drogues a través de «contactes i negociacions amb els subministradors, pagament de la substància i recollida de la mateixa, pel seu transport fins a cases segures en poblacions de la comarca de la Selva», on es tallava la droga o s´ultimava el procés per a l´elaboració de cocaïna.

A la banda de la Selva hi va arribar la policia entre els mesos de juny i juliol de 2011, quan un membre del clan de Son Banya va trucar al cap dels ara acusats per demanar-li que li proporcionés quantitats importants d´heroïna i cocaïna per assortir el seu mercat a Mallorca. El 9 de juliol de 2011, el narcotraficant mallorquí va anar fins a Hostalric per recollir a casa el líder de la banda de la Selva una mostra de l´heroïna que volia adquirir.

Posteriorment, el balear va oferir al gironí explotar conjuntament el punt de venda d´heroïna i cocaïna del carrer 4 del poblat de Son Banya, «sempre que aquest accedís a proveir-lo de substàncies estupefaents». Els mesos següents, altres membres del clan balear van desplaçar-se a Hostalric i Fogars de la Selva per «concertar nous enviament d´estupefaents», segons segueix l´escrit d´acusació del fiscal.

Per aconseguir la cocaïna, un dels acusats es posava d´acord amb diversos proveïdors -entre els que hi havia una parella de bolivans no identificats- i, quan s´havia acordat el preu i la quantitat, el cap de la banda «donava les oportunes instruccions» a sis subalterns perquè es desplacessin amb diferents vehicles a Sabadell per recollir la droga a casa dels bolivians i transportar-la fins a Girona.

El fiscal considera que es poden provar tres adquisicions de cocaïna en aquest domicili de Sabadell, una realitzada el 16 de juliol de 2011, una altra el 27 del mateix mes i la darrera l´11 d´agost. Les dues es van traslladar a Maçanet de la Selva on després es va tallar amb éter, acetona i àcids per poder ser comercialitzada, doncs la droga l´havien adquirit en pasta i encara no era apta pel consum.

Agressió i robatori

Aquell agost, cinc dels acusats haurien pogut adquirir una altra important quantitat de droga si no haguessin estat agredits i patit un robatori violent en el qual els lladres els van prendre els seus telèfons mòbils, rellotges i més de 20.000 euros «destinats al pagament d´un quilogram de cocaïna»

Entre el juliol i l´octubre de 2011, un altre membre de la banda de la Selva va intervenir en diverses operacions per a la venda de cocaïna que tenia preparada l´organització. Paral·lelament, un altre dels processats s´encarregava d´informar el líder sobre possibles compres de cocaïna que podien realitzar a subministradors que ell coneixia, «havent-se arribat a acords per a la compra de diversos quilos».

Encara hi va haver una altra compra de cocaïna el 24 d´octubre de 2014 per valor de 30.000 euros. Els diners els tenia un matrimoni en el seu domicili i els hi va donar al líder de la banda quan aquest els va reclamar per fer l´adquisició.

La investigació policial va permetre que la Guàrdia Civil fes sis entrades i registres en domicilis de la demarcació. A Fogars es va detenir el cap de la banda i la seva dona, als que se´ls van intervenir 188.650 euros, 12 telèfons mòbils, documentació i una planta de marihuana. En una altra vivenda de Riells i Viabrea es van arrestar tres persones més als que se´ls va comissar 32.360 euros i una pistola.

La policia va tenir més feina a Maçanet de la Selva. En un primer registre va arrestar dues persones i es van intervenir 17.820 euros, documentació, dos telèfons mòbils, i tres grans de marihuana. En el segon registre van arrestar una única persona però van comissar 40 plantes de marihuana, quatre capses de sabates amb cabdells de marihuana, una caixa de sabates amb tres quilos de cocaïna, dues bosses amb heroïna, material de precisió, àcids per tallar la cocaïna.

Les altres detencions del clan es van produir a Terrassa i Rubí. En total, hi havia 181.723,55 euros en cocaïna; 89.220,89 en heroïna i 17.440 en marihuana.

Sense ingressos legals

Segons el fiscal, els acusats no tenien «ingressos procedents del treball o altres rendes d´origen legal» i «per aprofitar els beneficis del tràfic de drogues, tractaven d´ocultar la seva il·lícita procedència, per sí mateixos». Una acusada era titular de comptes corrents oberts en diferents bancs «en les que ingressava part dels guanys del tràfic de drogues realitzat pel seu marit, per ocultar la vertadera procedència dels fons i possibilitar que els mateixos fossin utilitzats amb aparença d´origen legal».