Tenint en compte que les baralles de galls estan prohibides a Espanya i que el transport d'animals vius amb avió s'ha de realitzar amb els corresponents certificats veterinaris sense que això els permeti viatjar en cabina, la Guàrdia Civil va poder determinar l'any 2011 que les converses telefòniques i les visites amb avió entre els traficants de droga del clan de Son Banya i un clan afincat a la Selva versaven sobre droga i no avicultura. També és veritat que els va posar sobre la pista la interceptació al port d'un paquet d'un quilo d'heroïna a mitjan maig de 2011 però són les intervencions telefòniques el que més els van ajudar.

El clan dels presumptes 11 narcotraficants que abastien des de la Selva el poblat de Son Banya, a Palma de Mallorca, seran els últims a declarar en aquest judici que es va iniciar ahir a l'Audiència Provincial de Girona i s'allargarà fins al 30 de juny. La prova testifical va iniciar-se amb l'interrogatori als Guàrdies Civils que han format part d'aquest operatiu i que, entre altres coses, van desxifrar el llenguatge emprat pels dos grups -el balear i el català- per pactar preus, mercaderia i rutes.

Els 11 acusats de la branca catalana -la balear ja ha sigut jutjada a l'Audiència Provincial de Palma de Mallorca- s'enfronten a diferents penes en funció de la seva relació dins l'organització. El líder afronta 13 anys de presó per un delicte contra la salut pública de notòria importància; vuit subalterns poden acabar condemnats a 10 anys de presó; una dona està acusada de blanqueig de capitals i s'enfronta a quatre anys i mig de presó; i el darrer implicat està acusat de tinença il·lícita d'armes, que es podria castigar amb dos anys i mig de presó.

El capità de la Guàrdia Civil que va participar en la investigació va il·lustrar el tribunal sobre l'argot emprat per la banda per tal que s'entenguessin també les converses telefòniques que es van reproduir en sala i en les que es parlava de "galls que punxen poc" que són de "goma" o "ratxoles de set centímetres", entre altres -vegin quadre superior. Resolta la qüestió lingüística, l'investigador va entrar en matèria.

Bàsicament, es va limitar a explicar de quina manera s'havien realitzat els seguiments i com es va poder comprovar el rol que cadascun dels acusats mantenia dins l'organització. Tenia perfectament identificat el que era el presumpte líder, que s'encarregava d'ordenar les compres de droga i del material per tallar-la, i les persones que feien de correu o viatjaven de Son Banya a Hostalric per endur-se mostres de la droga abans d'adquirir-la.

L'operatiu policial que va culminar amb la detenció del clan de la Selva va esclatar el 26 d'octubre del 2011 quan la Guàrdia Civil va fer sis entrades i escorcolls a domicilis de Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Fogars de la Selva, Terrassa i Rubí. Els agents van intervenir cocaïna per valor de 181.723,55 euros, heroïna valorada en 89.220,89 euros, 17.400 euros en marihuana i més de 220.000 euros en metàl·lic repartits en els diferents domicilis.

Qüestions prèvies

Abans d'iniciar els interrogatoris als policies que van declarar en la sessió d'ahir, alguns dels advocats dels 11 acusats van utilitzar el tràmit de conclusions provisionals per sol·licitar la nul·litat d'algunes intervencions telefòniques clau en la investigació, bàsicament perquè consideraven que en la part dispositiva de la resolució judicial no s'identificava correctament a un dels acusats, o l'absolució d'un altre processat al que se li van trobar més de 32.000 euros a casa. El fiscal assegura que els diners procedeixen del tràfic de drogues però el seu lletrat recorda que en l'escrit de qualificació provisional no es demostra que els diners procedeixin realment del narcotràfic ni es detalla la participació del seu client en l'organització. El tribunal ho resoldrà en sentència.