La "Sagrada Família" d'Anglès

El govern local busca ajudes per convertir part de la Burés en un museu

10.07.2016 | 08:11
La "Sagrada Família" d'Anglès

L'antiga fàbrica tèxtil Burés va ser durant més de cent anys, el motor econòmic d'Anglès. Ara, l'equip de govern (CDC-AM) s'ha proposat convertir aquest espai, pràcticament abandonat, en la principal atracció turística, històrica, cultural i patrimonial del municipi. Per fer-ho, necessiten un capital que no tenen, però asseguren que trucaran les portes que calgui fins a aconseguir-ho

Sense pressa, però sense pausa. Fidels a aquesta filosofia, l'equip de govern d'Anglès (CiU-AM) s'ha proposat el difícil repte de convertir un dels espais més icònics -i abandonats- de la localitat, en la seva "Sagrada Família" particular. Es tracta de l'antiga fàbrica tèxtil Burés, un complex de 13.000 metres quadrats que durant més d'un segle -de 1887 fins a 2008- va acollir la producció de teixits i filatura de cotó, principal motor econòmic de la zona. Actualment però, aquest espai només és una ombra del que havia estat fins fa sis anys, quan la societat Buretex va cessar la seva activitat.
Una situació que podria canviar si el govern municipal aconse?gueix tirar endavant el projecte de convertir una part d'aquest complex en un museu o en un punt obert relacionat amb el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, on la joia de la corona seria la màquina de vapor, que encara avui funciona a ple rendiment i és la més ben conservada de Catalunya. Una idea que no és del tot nova, ja que el 2010 es va restaurar i començar a museïtzar l'edifici del Vapor del Burés, on es va fer una recepció, una rampa que condueix cap a la zona de les calderes i dels magatzems de carbó i on es va restaurar la sala del Vapor, que es conserva gairebé idèntica de com estava fa més de cent anys. Un edifici ubicat a la nau número tres que juntament amb els antics tallers va ser declarat bé cultural d'interès nacional (BCIN) per la Generalitat, l'any 2008.
"A poc a poc, hem recuperat la sala on tenim emmagatzemats antics telers, cotxes i objectes relacionats amb la fàbrica i que volem museïtzar" va explicar l'alcaldessa Àstrid Desset mostrant un centenar de relíquies històriques. Aquesta nau, l'única apta de les tres que conformen la fàbrica, també disposa d'un espai polivalent i d'una sala de ball per a la llar de jubilats.
A partir d'aquí, la idea del govern local passa per recuperar i conservar els antics tallers -on a dia d'avui és perillós entrar a causa del seu estat- i connectar-los amb la sala del Vapor; adequar el magatzem i les màquines; acabar de definir la ruta de l'entorn natural i patrimonial del Ter Brugent o promoure la constitució d'una associació sense lucre "Amics del Museu Burés", entre d'altres. "El complex té molt de potencial" va valorar la batllesa.

Cèntim a Cèntim
Tot gran projecte però, requereix de grans inversions. I el govern d'Anglès està decidit a trucar les portes que faci falta per aconseguir el pressupost necessari. "La situació no és fàcil. Tenim un endeutament del 139% que no sabem si augmentarà fins que es resolgui el tema de la Buretex" va lamentar Desset referint-se a l'1,8 milions d'euros de càrregues "no previstes" que la societat Buretex devia a Hisenda i a la Seguretat Social, i que va heretar l'Ajuntament ?durant el govern de Pere Figuereda (CiU) en comprar el complex el 2008 per quatre milions d'euros.
"Demanarem subvencions i ajudes econòmiques a qui calgui i anirem fent, a poc a poc, en la mesura de les nostres possibilitats" va assenyalar Desset qui va afegir que no descarten recórrer a buscar col·laboracions amb el món universitari o publicoprivades a través d'inversions empresarials. L'any passat van rebre 15.000 euros de subvenció de la Diputació de Girona que van servir per fer el terra nou dels antics tallers -que estava completament enfonsat- i fa unes setmanes, 20.000 euros més que serviran per fer el projecte de les actuacions als tallers i al magatzem i petites millores. També està previst que passades les vacances, visitin les instal·lacions el conseller de cultura de la Generalitat, Santi Vila i el president de la Diputació, Pere Vila.
De moment però, el poble i el consistori ja s'han començat a moure per donar visibilitat a aquest gran complex industrial. De fet, no fa ni un mes -el 12 de juny- hi va tenir lloc, amb èxit, la primera edició del festival cultural "Viu la Burés" impulsat per la jove anglesenca de 23 anys, Meritxell Riera. "És una molt bona manera d'intentar positivitzar i atraure qui ens pugui ajudar" va dir Desset que ja va avançar que hi haurà una segona edició i que va recordar que es faran visites guides el 15 i 22 de juliol.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema