Caldes aprova el conveni que permetrà la construcció del nou institut

Ensenyament destinarà més de tres milions d'euros a aquesta obra, que podria estar acabada el curs 2019-2020

18.07.2016 | 07:04
El nou institut s´instal·larà a l´avinguda Onze de Setembre, en un terreny del costat de l´escola Benaula.
El nou institut s´instal·larà a l´avinguda Onze de Setembre, en un terreny del costat de l´escola Benaula.

Caldes de Malavella podria tenir en funcionament l'esperat institut al costat de l'escola Benaula el curs 2019-2020, després que l'equip de govern (CiU) aprovés ahir en un ple extraordinari el conveni amb el Departament d'Ensenyament que ha de culminar amb la construcció d'aquest edifici. CiU, qui té majoria absoluta amb set regidors, va comptar amb els vots favorables del PSC (1) i del regidor no adscrit, Dani Sancho (1), mentre que la PIC (2) i ERC (1) hi van votar en contra. «Aquest era un pas necessari per desencallar una situació que arrosseguem des de fa més de quatre anys», va valorar l'alcalde, Salvador Balliu (CiU).

En el ple també es va aprovar la segregació del terreny, per declarar la part que es destinarà a fer-hi l'institut com a zona de bé patrimonial d'ús escolar, i la cessió d'aquest terreny al govern català, dos tràmits necessaris per poder fer aquesta obra. «A partir d'avui, Ensenyament ja té llum verd per començar a redactar el projecte de l'institut», va concretar el batlle caldenc.

Així, segons el document aprovat, Ensenyament invertirà un pressupost màxim de 3.242.798,79 euros a la construcció de l'edifici de l'institut de Caldes -que tindrà tres línies d'ESO- a l'avinguda Onze de Setembre, al costat de la nova escola La Benaula que ha entrat en funcionament aquest any. El conveni també preveu que l'Ajuntament caldenc aporti els 500.000 euros que es va oferir a pagar per tal «d'agilitzar» l'execució de les obres. La meitat d'aquest import -250.000 euros- es pagarà quan la Generalitat hagi aprovat tècnicament el projecte executiu i hagi iniciat el procés de licitació de les obres; i l'altra meitat, quan l'institut ja estigui acabat i en funcionament. Aquest mig milió d'euros serviran per pagar el cost de tots els impostos i taxes relacionats amb l'obra. «No volem fer un macrocomplex sinó una instal·lació que sigui útil i pràctica», va especificar Balliu, recordant que l'institut compartirà espais com el pati o el gimnàs amb l'escola.

De moment, ja s'estan traslladant els mòduls prefabricats de l'institut actual situats justament al costat de l'Escola La Benaula, per deixar el terreny lliure per fer-hi l'edifici nou. Els mòduls se situaran a l'altre cantó de l'avinguda Onze de Setembre, en el terreny on fins a inicis del curs passat hi havia els barracons de l'Escola La Benaula, fins que s'acabin les obres de construcció.

Crítica per les «formes»

Per la seva banda, els grups municipals de la PIC i d'ERC van precisar que no van votar en contra de l'aprovació del conveni sinó de la «manera» com s'ha realitzat. «No hi havia motiu per fer-ho amb tantes presses», va criticar el regidor de la PIC, Joan Colomer, referint-se a la convocatòria del ple extraordinari. «No ens ha donat temps ni de revisar la versió definitiva del conveni i, molt menys, d'explicar-ho als diferents òrgans implicats com les AMPA», va lamentar Colomer, afegint que és «ridícul» fer un ple extraordinari per aprovar un conveni que ha esperat anys a ser aprovat. «Sembla que no ha de venir de 15 dies.

Per això, hem demanat més temps, però amb la majoria absoluta no es pot consensuar res i la solució a la que s'ha arribat és un pedaç més», va subratllar l'edil de la PIC, afegint que «ha faltat participació i transparència en un tema que afecta molta gent». Colomer també va qüestionar el pagament de mig milió d'euros per part del consistori. «És dubtós haver de pagar perquè es prioritzi l'institut de Caldes», va puntualitzar.

En una línia molt semblant es va manifestar ERC, qui va lamentar «les formes» utilitzades per fer l'aprovació perquè dóna «molt poc marge de treball». «És tema de poble i requereix consens i lamentem que no s'hagin fet reunions prèvies o recuperat la comissió d'Educació que no s'ha convocat en dos anys», va dir la regidora Ester Domínguez. En aquest sentit, l'edil republicana va explicar que el seu grup va demanar retirar el punt i portar-lo a aprovació en el ple ordinari del pròxim 25 de juliol «per poder treballar-lo», però que finalment ha estat aprovat igualment. «Entenem que el projecte s'ha de fer i que hi ha un calendari, però ens preocupa aquesta gestió tan poc transparent i participada», va afegir Domínguez, qui ahir va estar sola representant el seu grup, ja que el nou regidor, Oriol Carreras -que substituirà Isabel Lozano- no prendrà possessió fins al dia 25 de juliol.

Pel que fa al regidor no adscrit Dani Sancho, va votar a favor perquè «la mainada de Caldes no es mereix estar en barracons». Pel que fa al regidor del PSC, José Fernández, Diari de Girona va intentar contactar amb ell sense aconseguir-ho.

El Departament d'Ensenyament preveu que les obres estiguin acabades d'aquí a dos cursos, el 2019-2020, i que es vegi així resolta la reivindicació d'aquest municipi, des de fa onze anys, de tenir un institut d'obra.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Més d´un segle endolcint la Cellera

Tanca la Pastisseria Vila, després de 111 anys d'història i tres generacions familiars

La justícia autoritza el govern de Lloret a obrir el camí de ronda a Can Juncadella

La justícia autoritza el govern de Lloret a obrir el camí de ronda a Can Juncadella

Tancat des de l'any 2009, el consistori té ara 15 dies per recuperar aquest tram d'ús públic que...

Un pare de Blanes denuncia que la seva exparella té «segrestada» la seva filla de 8 anys a Rússia

Assegura que no veu la nena des del gener i carrega contra els jutjats perquè ja els va advertir...

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

El director de la instal·lació creu que els primers guanys es podrien notar a partir del 2020

Vidreres obté una subvenció d´uns 1.900 euros per comprar una pala llevaneus

L'Ajuntament de Vidreres ha obtingut una subvenció de 1.853,44 euros de la Diputació de Girona,...

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

El Consell Comarcal de la Selva va iniciar ahir la distribució de lots de productes de...

Enllaços recomanats: Premis cinema