Un jutge de Blanes investiga si el propietari del grup GBI, Gustavo Buesa, va fer quantioses donacions a la fundació Catdem, vinculada a CDC, a canvi d'obtenir adjudicacions suposadament irregulars del servei d'escombraries i la gestió de residus de Lloret de Mar. En el marc d'aquesta operació, s'ha detingut Buesa, que actualment ja està imputat per l'Audiència Nacional per presumpte pagament de comissions il·legals a Jordi Pujol Ferrusola, amb qui comparteix alguns negocis.. Durant el registre a l'ajuntament s'ha ordenat la detenció del secretari i l'interventor de Lloret de Mar, Rafa Garcia i Carlos Arbó respectivament. Tots dos han quedat en llibertat un cop acabat l'escorcoll ha fet la Guàrdia Civil als seus despatxos.

Garcia i Arbó han sortit de l'ajuntament pel seu propi peu després de vuit hores de registre. El jutjat d'instrucció número 2 de Blanes ha citat a declarar els dos funcionaris com a investigats el dia 21 de juliol. Els agents de la Guàrdia Civil s'han endut de l'ajuntament nombroses caixes amb documentació sobre adjudicacions i contractes que els anteriors equips de govern van signar amb l'empresa GBI Serveis. Els advocats del secretari i de l'interventor han dit que els expedients de contractació són impecables i que els contractes es van fer complint la legalitat.

En l'operació, dirigida pel titular del jutjat d'instrucció número 2 de Blanes i coordinada per la Fiscalia Anticorrupció, s'han practicat també quatre registres, entre ells a l'Ajuntament de Lloret i a la seu del grup GBI Serveis, de l'empresari Gustavo Buesa, que està imputat per l'Audiència Nacional en la causa oberta contra Jordi Pujol Ferrusola.

Gustavo Buesa és un dels principals donants de la Fundació Catdem, de CDC. Segons ha informat la Fiscalia Anticorrupció, la investigació se centra en la contractació suposadament irregular per part de l'Ajuntament de Lloret de Mar a empreses del grup GBI Serveis sobre serveis relatius a la recollida d'escombraries i neteja de platges, així com en la gestió i obres del Centre de Tractament de Residus Municipals.

L'adjudicació suposadament irregular es va dur a terme, segons Anticorrupció, amb la connivència d'autoritats i funcionaris públics de l'Ajuntament de Lloret de Mar, durant l'última fase de Xavier Crespo (CiU) com a alcalde.

L'objectiu de l'operació segons la Guàrdia Civil és l'aclariment d'una trama d'adjudicacions milionàries de , "aparentment preparades i publicades ad hoc" en benefici de la principal empresa investigada. L'empresa beneficiaria de les concessions es GBI serveis SAU a través diu la policia d'un complex entramat de societats mercantils amb ramificacions en altre països.

Entre las adjudicacions destaca un contracte de serveis per 8 milions anuals durant 10 anys, el que suposa 80 milions en benefici de GBI que fa referència a les escombraies de Lloret. Aquest contracte esta essent investigat i segons la policia s'ha després que GBI s'hauria apropiat de mitjans materials de l'ajuntament de Lloret . I part d'aquestes s'haurien transferit a terceres persones o utilitzats per la referida empresa en altres serveis que no tenen a l'adjudicació, inclús , desava, segons el cos en un comunicat a països estrangers. A GBI també se li va concedir l'adjudicació del Centre de tractament de residus municipals per 30 milions .

En l'operació, denominada "Tro", el jutge atribueix als suposats responsables d'aquesta contractació municipal irregular els delictes de tràfic d'influències, prevaricació, suborn, malversació de fons públics, frau o exempció il·legal, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics i abusos en l'exercici de la seva funció.

Un portaveu municipal ha informat que els agents s'han personat a l'Ajuntament poc abans de les 08.30 hores i han ordenat als funcionaris que ja eren a l'interior que abandonessin l'edifici. Els treballadors que començaven posteriorment la seva jornada laboral han estat convidats a quedar-se fora en espera de noves ordres, mentre es produïa el registre.

El portaveu municipal ha lamentat l'enrenou mediàtic que ha generat l'actuació de la Guàrdia Civil i ha ressaltat la tranquil·litat dels responsables del consistori, en considerar que les seves actuacions s'han ajustat sempre a la legalitat.

A més, aquest portaveu ha insistit que el contracte signat amb l'empresa GBI Serveis, encarregada del tractament de residus, es remunta a 2011, quan el consistori estava dirigit per Xavier Crespo (CiU), amb la qual cosa és anterior a l'actual equip de govern, que encapçala l'alcalde convergent Jaume Dulsat.

Xavier Crespo va ser condemnat a nou anys i mig d'inhabilitació el mes de novembre passat per acceptar regals d'un suposat mafiós rus a canvi de beneficis urbanístics en el marc de l'Operació Clotilde.Operació Clotilde La investigació d'ara deriva del 'cas Clotilde', per la qual cosa també va ser inhabilitat per exercir com a càrrec públic l'exregidor d'Urbanisme Josep Valls.

Cas Clotilde

Durant l'investigació del cas Clotilde, els agents van detectar altre casos d'adjudicacions fraudulentes, el que va iniciar una investigació que provoca les detencions d'avui.

L'operació 'Tro' va començar quan la Guàrdia Civil va conèixer presumptes irregularitats a escala provincial o fins i tot autonòmica relacionades segons el cos policial amb "adjudicacions de concessió de serveis relatius a la recollida d'escombraries i neteja de platges i vials de competència municipal" i destaca que aquestes "podrien haver donat lloc a la relaxació de abundants donacions a favor de determinades Fundacions"

L'origen que ha permès conèixer els fets procedeix segons el cos policial se l'operació Clotilde que es va portar a terme el 25 de gener del 2013. Estava relacionada amb activitats de determinades societats i individus d'origen rus i possibilitats delicte de suborn i prevaricació per part de responsables públics d'ajuntaments de la província de Girona,entre ells Lloret de Mar.

L'alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, ha explicat que un cop ha arribat la secretària judicial acompanyada de la Guàrdia Civil s'han dirigit a dins del consistori per demanar la expedients sobre l'empresa GBI. En concret els referents a l'adjudicació del centre residus l'any 2007 i el 2012 sobre el contracte de la gestió de recollida de les escombraries.

El batlle s'ha mostrat sorprès i assegura que estan "tranquils" i que a l'ajuntament treballa amb "professionalitat". El convergent ha declarat als mitjans que es "massa aviat" per prendre cap decisió respecte als funcionaris però que "ho analitzaran". Ha afegit que si hi ha hagut "irregularitats ho solucionaran".

També ha criticat que hi hagués mitjans abans de l'arribada de la Guàrdia Civil. Malgrat l'escorcoll als despatxos de l'interventor i el secretari que es porta a terme a dins del consistori, Dulsat destaca que han deixat treballar els funcionaris. A la resta de l'edifici ningú hi treballa tot i que no està sent escorcollat.

Altres fonts policials apunten que l'operació està relacionada amb les contractes de recollida d'escombraries i que el beneficiari seria un empresari proper a Jordi Pujol Ferrusola que, a més, figura entre els principals donants a la fundació pròxima a CiU.