L'operació Trueno de la Guàrdia Civil desenvolupada avui a Lloret de Mar investiga presumptes pagaments del grup GBI Serveis per adjudicar-se el servei local d'escombraries, en una peça derivada del cas en el qual l'exalcalde i exdiputat de CiU Xavier Crespo va ser condemnat per acceptar regals de la màfia russa.

Segons han informat a Efe fonts pròximes al cas, la causa que avui ha comportat el registre de l'Ajuntament de Lloret i la detenció del seu secretari i interventor està dirigida pel titular del jutjat d'instrucció número 2 de Blanes (Girona), al qual la Fiscalia Anticorrupció va portar el passat mes de març una denúncia, arran d'una nova línia d'investigació trobada en les seves indagacions sobre la gestió de Xavier Crespo.

L'exdiputat de CiU va ser condemnat el passat mes de novembre a nou anys i mig d'inhabilitació per acceptar regals d'un presumpte mafiós rus a canvi d'afavorir els seus interessos urbanístics quan era alcalde de Lloret.

La causa contra l'exalcalde de Lloret per l'anomenat "cas Clotilde" derivava, al seu torn, d'una operació contra una xarxa de presumptes mafiosos russos amb epicentre a la Costa Brava, liderada per Andrei Petrov i que va ser desmantellada el 2013, en una trama que va acabar sent investigada per l'Audiència Nacional.

En la investigació sobre Xavier Crespo, la Fiscalia va trobar indicis de pagaments de la companyia GBI Serveis de Gustavo Buesa -un empresari proper a Jordi Pujol Ferrusola- a càrrecs de l'Ajuntament en dates properes a l'adjudicació de forma urgent del servei de recollida d'escombraries a aquest grup empresarial, el 2011.

Concretament, aquest servei de neteja de carrers i platges, recollida i transport de residus urbans va ser renovat a GBI Serveis, que el tenia adjudicat, en un ple convocat "in extremis" un mes abans de les eleccions municipals de 2011.

L'adjudicació urgent a l'empresa GBI Serveis, per un període de deu anys ia raó de 7,9 milions per cada exercici, es va acordar en un ple extraordinari el 13 d'abril de 2011, l'últim del mandat i que va presidir l'exregidor d'Urbanisme Josep Valls -també condemnat en el "cas Clotilde" - perquè Xavier Crespo va excusar la seva assistència.

GBI Serveis, empresa que porta les inicials del seu propietari, Gustavo Buesa Ibáñez, ja tenia la concessió del servei de residus a Lloret, i els grups d'ERC i ICV-EUiA es van oposar a la renovació argumentant que aquesta era precipitada, ja que es podia haver prorrogat sense necessitat de concurs durant un any més, a l'espera que l'equip de govern sortit de les eleccions convoqués un nou procés d'adjudicació.

L'adjudicació del servei d'escombraries a GBI es va aprovar finalment amb els vots favorables dels grups de CiU, PSC, PP i els independents GRILL, en vigílies de les eleccions de les que va sortir un nou alcalde convergent, Romà Codina, perquè Crespo no va tornar a presentar-se.

GBI Serveis va ser l'única empresa que va presentar una oferta, el que va ser criticat pels grups d'ERC i ICV-EUiA, que van sostenir que d'aquesta manera s'havia evitat una licitació entre empreses que permetés rebaixar el preu de la concessió.

De fet, d'acord amb les bases del concurs, el pressupost de licitació es situava en 7.995.185 euros anuals (sense comptar l'IVA), que podrien haver-se modificat a la baixa, tot i que finalment l'oferta final es va quedar en 7.918.054 euros (IVA a part).

La concessió incloïa la gestió del servei de neteja viària, recollida i transport de residus sòlids urbans, deixalleria de residus, neteja de platges, manteniment i neteja d'àrees d'esbarjo i gestió del dipòsit controlat de runes de Lloret de Mar.

Gustavo Buesa, empresari que va fer donacions a la fundació Catdem, vinculada a CiU, està imputat en la causa de l'Audiència Nacional que investiga Jordi Pujol Ferrusola pel pagament de presumptes comissions al primogènit de l'expresident de la Generalitat, amb el qual l'empresari comparteix negocis, alguns d'ells a Mèxic.