Els escorcolls i detencions d'ahir del secretari i l'interventor de l'Ajuntament de Lloret tenen el seu origen en el cas Clotilde. Aquella investigació, que va acabar amb la trajectòria política del llavors alcalde de Lloret, Xavier Crespo, pels seus vincles amb la màfia russa, es va iniciar a principis de 2013 amb un cop policial que es va saldar amb la detenció d'un dels caps de la trama, Andrei Petrov.

Durant aquell operatiu la Fiscalia ja va trobar uns documents relacionats amb l'adjudicació del servei d'escombraries i neteja a l'empresa GBI Serveis amb la intenció d'obrir diligències al jutjat de Blanes.

Aquell era un contracte que havia aixecat sospites des del principi. L'equip de Govern encapçalat per Crespo va aprovar-lo un mes abans de les eleccions municipals de 2011 a través d'un procediment urgent. Sobre la taula hi havia un contracte de 80 milions d'euros per gestionar la neteja del municipi per un període de 10 anys, i l'únic candidat era GBI Serveis.

La seva precipitada concessió va comptar amb el rebuig d'ERC i ICV, partits a l'oposició que hi van votar en contra i van qüestionar que fos un bon moment per tirar-lo endavant tenint en compte que el servei es podia prorrogar perquè fos el nou equip de Govern qui se'n fes càrrec.

Gustavo Buesa al capdavant

El propietari de GBI era Gustavo Buesa, que posteriorment seria imputat pel TSJC en relació a la investigació dels negocis de Jordi Pujol Ferrussola. Aquest vincle entre Buesa i Pujol júnior va portar la Fiscalia a investigar les donacions que GBI hauria donat Convergència a canvi de diverses adjudicacions a dit, entre les quals hi hauria la del contracte d'escombraries de Lloret. L'any 2015 va sortir a la llum un informe de l'Agència Tributària sobre el cas Pujol Ferrussola les conclusions del qual asseguraven que Buesa havia aconseguit contractes de l'Ajuntament de Lloret de Mar a canvi de finançar fundacions vinculades a CiU, amb un import de 550.000 euros entre 2007 i 2010.

Tant la Fiscalia com la Guàrdia Civil han dedicat tot aquest temps a buscar proves que demostressin l'adjudicació irregular del servei d'escombraries a GBI. Igualment, durant aquests anys el contracte ha seguit generant polèmica entre els diferents grups de l'Ajuntament.

L'any passat, el Millor i el PP van presentar una moció per demanar una fiscalització de la gestió de GBI. Per la seva banda, ERC, ICV i CiU van presentar-ne una d'alternativa que no va deixar tranquil el líder de Millor, Marc Fuertes: «La nova moció pretén evitar que es faci un control estricte de la concessió perquè no volen que algú de fora i imparcial faci aquesta tasca. GBI és el principal finançador de les campanyes de CiU a Lloret».