La Fiscalia anticorrupció va ordenar ahir la detenció del secretari municipal de Lloret, Rafa García i de l'interventor Carlos Arbó en el marc d'una operació contra la corrupció. El jutge investiga si el propietari de l'empresa GBI Servei SAU, Gustavo Buesa, (que també va ser detingut) va fer donacions a fundacions com la vinculada a Convergència, l'anomenada fundació Catdem, a canvi d'obtenir adjudicacions milionàries com la dels serveis d'escombraries i la gestió de la planta de residus de Lloret de Mar.

Els dos funcionaris detinguts ho van ser de forma tècnica, és a dir, durant l'escorcoll de la Guàrdia Civil a l'edifici consistorial, que va durar més de sis hores. Posteriorment, tots dos van sortir en llibertat, a l'espera que el jutge els citi a declarar com a investigats.

De l'ajuntament els policies se'n van emportar documentació, així com material informàtic. A l'hora de tancar edició Buesa encara seguia detingut, a l'espera de passar a disposició judicial. La investigació està liderada pel titular del jutjat número 2 d'instrucció de Blanes i la Fiscalia Anticorrupció, i bona part de la documentació ja la van obtenir durant l'operació Clotilde. Aquesta vinculava la màfia russa amb l'aleshores alcalde Xavier Crespo.

El cas Clotilde va vincular també presumptes irregularitats a escala provincial o fins i tot autonòmica relacionades segons el cos policial amb «adjudicacions de concessió de serveis relatius a la recollida d'escombraries i neteja de platges i vials de competència municipal» i destaca que aquestes podrien «haver donat lloc a la relació d'abundants donacions a favor de determinades Fundacions».

Des del TSJC també es va informar ahir que s'havia accelerat la investigació judicial a causa d´una denúncia presentada per la Fiscalia a principis de març. Els implicats en la suposada contractació irregular s'exposen a la comissió de possible delictes de prevaricació, suborn, malversació de diners públics, frau o exempció il·legal, negociacions i activitats prohibides a funcionaris públics i tràfic d'influències. El jutge va autoritzar ahir quatre diligències d'entrades i escorcolls i el bloqueig de comptes corrents i l'embargament de béns immobles que pertanyen a l'empresa GBI. L'objectiu de l'operació segons la Guàrdia Civil és l'aclariment d'una trama d'adjudicacions milionàries, «aparentment preparades i publicades ad hoc» en benefici de la principal empresa investigada. L'empresa es beneficiava de les concessions a través, destaca la policia, d'un complex entramat de societats mercantils amb ramificacions en altres països.

Entre les adjudicacions destaca un contracte de serveis per 8 milions anuals durant 10 anys, fet que suposa 80 milions en benefici de GBI que fa referència a les escombraries de Lloret. Aquest contracte està essent investigat i, segons la policia, se'n desprèn que GBI s'hauria apropiat de mitjans materials de l'Ajuntament de Lloret. I part d'aquests els haurien transferit a terceres persones o s'haurien utilitzat per l'empresa en altres serveis que no tenen res a veure l'adjudicació, fins i tot en països estrangers. A GBI també se li va concedir l'adjudicació del Centre de tractament de residus municipals de Lloret de Mar, per 30 milions.

L'operació d'ahir s'ha batejat com a «Tro» i va sorprendre de bon matí els funcionaris que anaven a treballar a la casa de la vila de Lloret. Hi van trobar un fort desplegament policial, en què diversos vehicles de la Guàrdia Civil es van personar fins a l'esplanada que hi ha davant de l'ajuntament. Van sorprendre treballadors i veïns.

Sis hores d´escorcoll

L'alcalde de Lloret de Mar, el convergent Jaume Dulsat el convergent, va relatar que un cop va arribar la secretària judicial van entrar els policies amb la dona i es van dirigir a dins del consistori per demanar expedients sobre l'empresa GBI. En concret els referents a l'adjudicació del centre de residus l'any 2007 i els del 2012 sobre el contracte de la gestió de recollida de les escombraries. Després de més de sis hores d'escorcoll, els agents de la Guàrdia Civil van sortir de dins l'edifici consistorial. Van emportar-se diverses caixes amb documentació i material informàtic amb documents sobre les adjudicacions i els contractes amb l'empresa GBI de Gustavo Buesa.

Al cap d'una estona també en van sortir el secretari municipal i l'interventor. Ambdós van quedar en llibertat després de la seva detenció. Un tipus d'arrest que va ser de tipus tècnic. Tal com van dir els seus advocats ambdós funcionaris, que fa més de 20 anys que treballen per l'Ajuntament, fan la feina sempre de forma legal. En el cas de l'interventor Carlos Arbó ja es podria jubilar però l'any passat quan encara era alcalde Romà Codina, va demanar continuar exercint fins als 70 anys, cosa que se li ha permès ja que és un dret que pot obtenir. Arbó va sortir de dins del consistori pels volts de les tres de la tarda acompanyat de la seva dona, així com del seu lletrat. Mostrava cara alegre i també va saludar la nombrosa premsa present davant de l'ajuntament.

«Ganes d´explicar-se»

L'advocat de Carlos Arbó va destacar que ambdós només havien estat arrestats «mentre la Guàrdia Civil demanava la documentació que volia i després han quedat en llibertat», va dir Jordi Gimbernat, de Monguilod Advocats. Gimbernat també va destacar que el seu client serà citat pel jutjat de Blanes i quan ho faci, el seu client té «moltes ganes de poder anar al jutjat a donar les explicacions que ens demanin perquè tot està dins la més estricta legalitat».

Per la seva banda, el secretari de l'Ajuntament, Rafa Garcia, va intentar esquivar els mitjans, segons va informar ACN, i també va sortir en llibertat. La seva advocada, Carmina de Planell, va concretar que també haurà de declarar com a investigat el dia 21 de juliol, que és qui porta el cas. I va afegir en declaracions a l'agència que «No hi ha cap problema en la contractació, tot plegat ve d'un assumpte a més gran escala i el secretari i l'interventor són danys col·laterals», va apuntar de Planell. Els dos advocats també van destacar que la Guàrdia Civil a banda dels expedients de GBI també n'havien mirat més.

L'escorcoll als despatxos de l'interventor i el secretari va durar més de vuit hores. La Guàrdia Civil va arribar-hi cap a les vuit i ja hi havia mitjans de comunicació. La presència mediàtica era molt elevada i va haver-hi moltes hores d'espera mentre feien els escorcolls.

Durant aquest temps per la plaça de davant de la Casa de la Vila van anar desfilant regidors de govern, així com de l'oposició i l'alcalde. Mentre això passava els turistes també es movien amunt i avall per la plaça. Alguns curiosos, quan anaven a la platja del centre s'aturaven i preguntaven què passava i fins i tot si s'esperava algun famós. I finalment també hi havia turistes que en veure els vehicles policials es feien fotos i selfies per immortalitzar el moment, tot i que molts no sabien ben bé què passava. Paral·lelament, tot i que la comissió informativa del pròxim ple previst pel 18 de juliol es va reunir ahir a la tarda, l'equip de Govern no va parlar de la investigació amb la resta de grups.