Buesa admet davant la Guàrdia Civil haver fet donacions a CDC

L'empresari reconeix que va contractar dos fills de l'interventor de Lloret a les seves empreses

18.07.2016 | 07:04
L´empresari Gustavo Buesa, durant la seva detenció.
L´empresari Gustavo Buesa, durant la seva detenció.

L'empresari lloretenc Gustavo Buesa va admetre en la seva declaració davant la Guàrdia Civil després de ser detingut en el marc de l'operació Tro, que va finançar a la fundació Catdem, vinculada a Convergència, però va negar haver rebut qualsevol tracte de favor a canvi per part dels ajuntaments governats per la formació nacionalista. Segons va avançar El Mundo, el propietari de GBI Serveis, assistit pel lletrat Carles Monguilod, va assegurar estar «molt tranquil amb la seva activitat empresarial» perquè «en cap moment ha incorregut en cap delicte» i va defensar la legalitat del principal concurs sota sospita: el de la recollida d'escombraries de l'Ajuntament de Lloret de Mar els anys 2007 i 2011, quan Xavier Crespo (CiU) era alcalde. La Guàrdia Civil va acusar els responsables municipals d'haver manipulat l'adjudicació per beneficiar aquesta empresa, i Buesa va assegurar que «possiblement els seus tècnics podrien haver compartit informació amb els tècnics municipals» però que això no implica que li truquessin el concurs. «Crec que és el normal, moltes vegades parlen els tècnics municipals amb els meus sobre les necessitats oportunes per millorar el servei».
Respecte a les donacions realitzades per les seves empreses a les fundacions vinculades amb Convergència, que van ascendir a 550.000 euros entre 2007 i 2009, va recalcar que «van ser legals i declarades a la Hisenda pública» i va reiterar que aquestes aportacions no estaven relacionades amb l'adjudicació de concursos públics. Buesa va explicar, responent a preguntes de la Guàrdia Civil que és «amic personal» de Jordi Pujol Ferrusola i que van ser socis a l'abocador de la localitat de Tivissa, operació en la qual va quantificar els beneficis obtinguts en «15 milions d'euros». El lletrat Monguilod va formular tot seguit una protesta en recordar que la relació amb Pujol està ja sent investigada en el Jutjat d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional.
Aquestes donacions ja havien estat admeses per l'empresari lloretenc l'any passat durant la seva compareixença davant la comissió Pujol al Parlament on les va justificar dient que ell és «catalanista i demòcrata, i que fer aportacions econòmiques «no és ni corrupció ni comprar a ningú».

Contractació dels fills d'Arbó
D'altra banda, l'empresari va admetre conèixer a Carles Arbó, «interventor de l'Ajuntament de Lloret de Mar des de 1989» així com haver contractat dos dels seus fills en les seves empreses. A un d'ells, «perquè l'empresa estava buscant un responsable per a elaboració d'estudis econòmics i financers» i aquest «tenia completats els estudis d'Econòmiques a Estats Units». I a un altre com «ajudant de mecànic durant un estiu». Buesa va insistir que tots dos van superar les «entrevistes» de treball corresponents i que no va ser una contraprestació pels contractes públics rebuts. En aquest sentit, va negar que la contractació dels seus fills fos el pagament per les licitacions i també va negar que hagués patrocinat l'equip d'hoquei de Lloret com a fórmula per congraciar-se amb l'anterior alcalde del municipi.
Buesa es troba en aquests moments en llibertat però continua imputat pels delictes de suborn, tràfic d'influències, apropiació indeguda, frau i exaccions il·legals. L'empresari i els altres dos detinguts en l'operació policial Tro de la Guàrdia Civil, el secretari -Rafa García- i l'interventor -Carles Arbó- municipal de l'Ajuntament de Lloret aniran a declarar com a investigats al jutjat número 2 de Blanes, que és qui porta el cas, el proper 21 de juliol.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

La piscina municipal de Lloret va ser inaugurada el 2014.
Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

El director de la instal·lació creu que els primers guanys es podrien notar a partir del 2020

Vidreres obté una subvenció d´uns 1.900 euros per comprar una pala llevaneus

L'Ajuntament de Vidreres ha obtingut una subvenció de 1.853,44 euros de la Diputació de Girona,...

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

El Consell Comarcal de la Selva va iniciar ahir la distribució de lots de productes de...

El jutge no sap si va arribar la citació a tres russos imputats en l´operació Clotilde

Es tracta del general rus Viktor Kanaikine, així com dels seus compatriotes Segey Nalimov i Andrei...

Acaba la instal·lació de la canonada que va rebentar el 5 de setembre a Anglès

Acaba la instal·lació de la canonada que va rebentar el 5 de setembre a Anglès

El trencament, que podria haver estat causat pel terratrèmol de 3,6 graus, va afectar el carrer...

Vilobí farà diverses obres de millora a Sant Dalmai i Salitja abans d´acabar l´any

Vilobí farà diverses obres de millora a Sant Dalmai i Salitja abans d´acabar l´any

L'equip de govern (GMI) té previst reformar la carretera de Caldes, instal·lar un nou aparcament...

Enllaços recomanats: Premis cinema