m'agrada donar un cop d'ull als resultats electorals de Girona "província", de la meva comarca i dels municipis selvatans, els dies després d'unes eleccions. No em mou res més que la curiositat de veure qui ha votat la gent del meu territori, la gent més propera. No hi ha doncs, cap voluntat ni interès sociològic ni analític. Només, d'una banda la de seguir constatant que, com a la resta de Catalunya, els ciutadans es mobilitzen més o menys cap a opcions diferents segons es tracti d'unes municipals, unes catalanes o unes estatals. I, de l'altra, la de descobrir algun tret o algun resultat que confirmi o es desmarqui de la tendència general.

Pel que fa a la Selva, he pogut comprovar com ha estat l'única comarca de la demarcació gironina on ha guanyat En Comú Podem. A totes les altres, en canvi, aquesta formació ha quedat tercera per darrere d'ERC que ha guanyat en cinc i CDC, que ha guanyat en dues. De fet, la formació del Sr. Domènech i la Sra. Colau (del Sr. Iglesias?) ha assolit l'èxit en el total de la comarca, molt probablement gràcies als primers llocs aconseguits també, a Blanes i Lloret. Uns municipis on, tot i ser a l'equip de govern o encapçalar l'alcaldia, CDC ha quedat relegada a un molt discret cinquè lloc -fins i tot per darrere del PP!- sobretot, si comparem aquests resultats amb els d'èpoques no gaire pretèrites.

He "trobat" una altra dada que m'ha semblat divertida: la coincidència dels resultats a Tossa de Mar amb els globals de la demarcació de Girona. Uns resultats que m'han portat a revisar què havia passat en les cinc últimes eleccions generals i descobrir que coincidien gairebé, al cent per cent, amb els resultats "provincials".

Des del 1900, qui guanya a l'estat americà d'Ohio acaba ?gua?nyant les eleccions americanes (només dues excepcions). En l'àmbit de l'Estat espanyol, la comunitat d'Aragó vota exactament en la mateixa sintonia que tota la resta de l'Estat, oferint uns resultats gairebé superposables.

Qui sap? I si Tossa fos la nostra Ohio, pel que fa a l'anticipació de resultats de les comarques gironines? Caldrà seguir-ho en properes convocatòries. I comprovar si, com apunta la tendència, l'escrutini de la vila marinera i selvatana té un valor predictiu de més fiabilitat i solidesa que les esbiaixades enquestes a peu d'urna.