La causa de l'incendi de Santa Coloma de Farners és una negligència derivada de treballs de recollida de bruc.

Després d'investigar pam a pam el terreny i el punt de l'origen així ho han pogut determinar els Agents Rurals.

Les diligències instruïdes per part dels efectius del cos d'Agens Rurals seran enviades al jutjat de Santa Coloma per tal que determini si cal derimir responsabilitats.

Els Bombers han donat per controlat l'incendi aquest matí. Ja el van donar estabilitzat ahir a partir de les nou del vespre.

Durant la nit i el matí han estat remullant la zona. Segons fonts del cos d'extinció d'incendis no hi ha hagut cap repunt de les flames.

Tot i això, hi ha desplaçades 20 dotacions terrestres als boscos propers a la urbanització de Santa Coloma Residencial que continuen treballant a la zona per donar per extingit l'incendi.

Gràcies a la bonança i que el foc es dóna per controlat per ara no s'ha hagut d'enlairar cap mitjà aeri dels Bombers.

Els Agents Rurals per la seva banda estan investigant les causes de l'incendi que es va declarar ahir a la tarda i que ha afectat unes 18 hectàrees, segons la superfície estimada pel cos de vigilància del medi ambient.

L'incendi va cremar hectàrees bosc i camp de Santa Coloma de Farners i va obligar a evacuar, de forma preventiva a causa del fum, cinc carrers de la urbanització Santa Coloma Residencial: el carrer Vallès, el Pintor Fortuny, el Pintor Casas, l´Àngel Guimerà i el Badalona.

El foc va començar a cremar a dos quarts de cinc de la tarda en una zona boscosa a la serra de Coguls, als afores de la urbanització, i els Bombers de la Generalitat el van donar per estabilitzat l´incendi a les nou del vespre, moment en el qual els veïns afectats van poder tornar a casa. Segons els Agents Rurals, el foc va afectar un perímetre d´entre 15 i 20 hectàrees, 70% forestal i 30% agrícola. Els Agents Rurals estan investigant les causes de l´incendi.

Els Bombers de la Generalitat van enviar 29 dotacions terrestres i 5 mitjans aeris per apagar un foc, en el qual també van treballar les Agrupacions de Defensa Forestal de Lloret de Mar, Cadiretes, Farners-Argimon i Hostalric. En total, hi van col·laborar una seixantena de voluntaris de 14 ADF de les comarques de la Selva, el Gironès i el Pla de l´Estany.

Durant la tarda, els Mossos, que van tallar els accessos a la urbanització preventivament, van fer el seguiment de l´evolució de l´incendi a la casa de colònies Can Viader, on a les set de la tarda hi havia 23 menors i 3 monitors, hora en la qual les flames avançaven per la serra de Coguls i el torrent de Bagastrà, al sud de l´Eix Transversal.

Durant la nit, es van mantenir les 29 dotacions terrestres sobre el terreny per anar remullant la zona. Així, segons va confirmar el cap de la regió d'Emergències de Girona, Enric Cano, no hi va haver cap afectació ni a cases ni a jardins.

Per la seva banda, l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, que es va desplaçar fins a la zona, va destacar que, com fan cada any, havien actuat al perímetre de la urbanització per tenir la franja antiincendis i que, a més, enguany també havien netejat la riera. A més, va explicar que ja s´havia habilitat el pavelló de la Nòria per si calia acollir-hi algú, actuació que finalment no va ser necessària.

Foc agrícola al Pla de l´Estany

El foc també va arribar ahir a la tarda a la comarca del Pla de l´Estany, on es va declarar un incendi agrícola al municipi de Serinyà. En aquest cas, el foc va afectar unes tres hectàrees, a la zona de Mas Casadevall d´aquesta localitat. Al vespre, tres dotacions dels Bombers estaven treballant en l´extinció de l´incendi, removent bales de palla de l´àrea afectada per les flames.

A banda del de Santa Coloma, els Bombers van treballar ahir en l´extinció de cinc incendis forestals o de vegetació més a tot Catalunya, dos a Lleida (on a Vallbona de les Monges va cremar unes 450 hectàrees de boscos i cultius i en el moment del tancament d´aquesta edició seguia actiu), dos a Barcelona i un altre a Tarragona.