El ple de Santa Coloma de Farners va aprovar ahir, per unanimitat, una proposta d'acord de l'equip de govern (ERC-MES) destinada a substituir paulatinament les energies basades en combustibles fòssils per energies renovables.

El punt aprovat també insta els ajuntaments de la comarca de la Selva i els de tot Catalunya a seguir el seu exemple. Segons l'equip de govern, l'objectiu és demostrar que una fórmula de proveïment d'energia alternativa a la MAT és possible, i per fer-ho proposen actuacions concretes: aconseguir que, d'entrada, un mínim anual de l'1% del consum d'energia de les instal·lacions municipals sigui d'autoconsum generat per energia solar, percentatge que s'aniria incrementant per anar substituint progressivament l'energia de combustible fòssil; i exigir a les empreses proveïdores que es contractin la garantia que l'energia que proporcionen és de proximitat i obtinguda al 100% a través d'energies renovables.

«Ens trobem en un moment crucial de definició de com serà el nou país, i una de les millors formes de revertir aquest model energètic caduc, centralista i especulatiu, del qual la MAT n'és el major exponent, és generar les condicions a nivell local per anar cap a una transició energètica renovable i respectuosa amb el territori i el medi ambient», va explicar l'alcalde de Santa Coloma, Joan Martí.

Actualment a Santa Coloma hi ha un centenar de plaques solars distribuïdes entre el pavelló poliesportiu La Nòria (64 des del 2009) i la llar d'infants Mainada (36 des del 2007). A partir del 2017 es preveu col·locar-ne de forma progressiva a la resta d'edificis municipals: Ajuntament, Biblioteca Joan Vinyoli, pavelló Els Saioners, centres educatius Sant Salvador d'Horta, Castell de Farners i llar d'infants Tabalet, i Cercle Jove i Cultural Colomenc.

Segons la proposta d'acord del govern de Santa Coloma, els informes encarregats pel Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient (CILMA) a diversos experts demostren la viabilitat i competitivitat econòmica de les energies renovables a la comarca de la Selva, i que són molt més rendibles i eficients que no pas la MAT.