La líder de Ciutadans (C's) a Catalunya, Inés Arrimadas, va demanar ahir la compareixença al Parlament del president català, Carles Puigdemont, perquè expliqui les mesures del Govern en la lluita contra la corrupció.

Durant la sessió de control al president al Parlament, Arrimadas va al·ludir als escorcolls de la setmana passada en ajuntaments catalans, així com a l'operació de la Guàrdia Civil d'ahir a Lloret de Mar. La líder de la formació taronja va criticar que Puigdemont «no pot explicar les mesures que ha pres el seu Govern en la lluita contra corrupció perquè simplement no té res a explicar». Així, li va retreure que «es dediquin a negar-ho tot i ara ho han tornat a fer. Neguen que en el seu partit hi hagi hagut corrupció, que a Catalunya hi hagi corrupció i diuen que tot és una invenció del Govern d'Espanya».

Arrimadas va advertir al president de la Generalitat que el seu partit «no oblida els casos Treball, Palau, Mercuri, el 3 %, les ITV o el cas Pujol», va dir. Casos que, va remarcar, «no només afecten el seu partit. Nosaltres no ho oblidarem per molt que intentin canviar el nom o parlar d'independència».

Per això, tal com va registrar el seu partit la setmana passada, va insistir a demanar la compareixença de Puigdemont al Parlament perquè «expliqui quines són les mesures del seu Govern per lluitar contra la corrupció. No volem que s'aculli en excuses. Es compromet fermament a venir al Parlament a parlar-ne?».

Pregunta que Puigdemont va respondre a Arrimadas «celebrant la seva exigència en el combat contra la corrupció. Estic convençut que figurarà en les converses que tenen amb el PP per formar el Govern central i que seran absolutament intolerables amb totes les pràctiques que els sonin a corrupció», va suggerir.

«Qui ha dit que no hi ha corrupció? És un problema que existeix tristament en moltes societats i la lluita de tots els partits és eradicar-la. I la transparència és indispensable», va dir el president, que va destacar la creació de la Conselleria d'Exteriors i Transparència com a mostra d'aquest «compromís». El president català, però, va centrar les seves crítiques en els que «fabriquen proves» contra el sobiranisme català, en relació amb les gravacions a Fernández Díaz i a la suposada «operació Catalunya».

De la seva banda, el líder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va preguntar a Puigdemont sobre com pensa «trencar amb pràctiques del passat del seu partit», referint-se a l'operació a Lloret, però també a la cessió de l'hospital públic Duran i Reynals a una empresa privada que anteriorment hauria fet donacions a CDC i que «hauria guanyat el concurs fent valer aquesta característica».

Puigdemont va replicar que la documentació de la qual disposa respecte a aquest cas és «inexcusablement escrupolosa i transparent» i va indicar que «en aquella contractació no només no hi va haver irregularitat, sinó cap il·legalitat o intromissió». A aquesta afirmació Rabell va respondre que «possiblement no hi ha cap il·legalitat», però el problema, segons el seu parer, és «la diferència entre legalitat i legitimitat».

En declaracions als periodistes des dels passadissos del Parlament, el líder del PPC, Xavier García Albiol, va exposar que «per molt que CDC intenti canviar el seu nom i el seu passat l'ombra del pujolisme la segueix perseguint», i va demanar a aquest partit que doni explicacions i es posi a disposició de les autoritats. Per a Albiol, «no es pot constantment culpar Madrid de tots els mals, quan es demostra que en moltes administracions on han tingut responsabilitats les han saquejat literalment».