La comunitat islàmica de Sant Hilari Sacalm podria tenir el seu nou centre de culte a finals d'any, després que finalment hagi arribat a un acord de compra per una nau al polígon industrial de Mas Garriga. Així ho va confirmar ahir l'alcalde hilarienc, Joan Ramón Veciana (Partit Independent de les Guilleries, PIG) qui va precisar que es tracta d'un complex industrial d'uns 300 metres quadrats ubicat a deu minuts de distància del centre de la localitat selvatana. «Buscàvem un espai amb bons accessos i on no es poguessin generar discrepàncies veïnals i creiem que amb aquest acord ho hem aconseguit» va valorar Veciana qui va celebrar que una «situació que era molt complicada, s'està resolent de manera satisfactòria».

La polèmica va començar el mes de gener passat quan l'equip de govern va aprovar en el ple, l'inici dels tràmits per fer una modificació en el Pla General d'Ordenació Urbana (POUM) per permetre fer un ús religiós de les zones industrials. La decisió va generar la indignació d'un grup de veïns que s'oposaven al fet que la comunitat islàmica tingués l'opció de comprar i instal·lar un centre de culte a unes naus ubicades al carrer Sant Jordi. Veciana va desmentir aquest «rumor» i va explicar llavors que «s'estaven estudiant» altres ubicacions on instal·lar l'oratori islàmic fora del centre del poble, ja que el local on es reuneixen actualment -al carrer Piscina- els ha quedat petit.

Un conflicte que segons va remarcar Veciana va tenir «intencionalitat política per part de CiU» i que va portar al govern local a contactar amb la direcció general d'Afers Religiosos per analitzar la situació i rebre assessorament sobre el canvi d'ubicació del centre de culte.

Segons va recordar el batlle, feia quatre anys que la comunitat islàmica havia traslladat al consistori -llavors governat per CiU- la voluntat de comprar una nau més gran al carrer Sant Jordi, una ubicació «proposada justament per l'antic equip de govern (CiU)». Un espai que al PIG, no els va semblar «el millor lloc» per instal·lar-hi el temple islàmic, motiu pel qual es van oferir a «ajudar-los a buscar alternatives». Ara, gairebé set mesos després de l'inici de «tot el rebombori», Veciana assegura que els membres de la comunitat islàmica estan «contents» amb l'acord. «Des del ple de gener, han impulsat accions per millorar la convivència» va elogiar l'alcalde hilarienc qui ho va exemplificar amb un sopar obert a la ciutadania, que es va organitzar un cop acabada la celebració del Ramadà.

Reunió amb els veïns

Per tal que aquest nou centre de culte sigui possible, l'equip de govern aprovarà en el pròxim ple del 28 de juliol, la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (POUM) per poder fer un ús religiós d'aquella zona industrial en concret, i no de tots els polígons locals com s'havia plantejat a principis d'any.

Un cop fet aquest pas, necessitaran el vistiplau de la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat i la tramitació de la llicència d'activitats. «Calculem que tot plegat podria estar enllestit a finals d'any» va avançar el batlle.

De moment, per tal d'explicar als veïns del carrer Sant Jordi com s'ha resolt el tema i on es farà el centre de culte, l'equip de govern va celebrar ahir, a les vuit del vespre, una reunió informativa. «Ens vam comprometre a tenir-los ben informats» va destacar l'alcalde hilarienc.