Denuncien que un dels dipòsits d´aigua que es troba a la zona d´Argimont, al nucli d´Esparra, dins del terme municipal de Riudarenes (Selva) es troba en mal estat, oxidat, té forats i està ple de restes vegetals. Es tracta d´un dels cinc punts d´aigua que hi ha a la vila en cas d´incendi tot i que només tres son realment operatius. Una veïna de la zona ha decidit donar-ho a conèixer neguitosa davant l´abandonament dels boscos d´aquesta zona i les altes temperatures dels darrers dies que han fet incrementar el risc d´incendi forestal. Des del consistori de la vila afirmen que el dipòsit en qüestió és competència de l´ADF Farners - que engloba Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils- i que es tracta d´un punt d´aigua "obsolet". La previsió és que sigui substituït per un altre de formigó, aprofitant una línia d´ajudes que va arrencar la Diputació de Girona. No obstant això, davant el neguit veïnal, avança que miraran d´arreglar-lo perquè funcioni fins que el nou dipòsit d´aigua, que esperen des de fa anys, sigui una realitat.

Monique Lagae fa uns 20 anys que viu a l´Esparra, entremig dels boscos de la comarca de la Selva. Va descobrir aquesta desagradable sorpresa després que el seu fill, bomber, li demanés si podia anar a veure com es trobaven els dipòsits d´aigua de Riudarenes davant l´entrada progressiva d´aire càlid provinent del nord d´Àfrica que s´ha registrat els darrers dies a Catalunya. Una onada de calor que va deixar fins a 39 graus a Santa Coloma de Farners el passat dimecres.

La veïna va anar a comprovar el que té més a prop de casa seva, el de la zona d´Argimont, un punt d´aigua creat amb planxes d´alumini i base de formigó. En apropar-s´hi va comprovar que el dipòsit estava oxidat i amb forats. Al seu interior, en comptes d´aigua s´hi poden veure granotes, algues, restes vegetals i fins i tot algun peix. A més, a tocar de terra, a peu del dipòsit, hi havia restes d´un antic foc.

Des del consistori de Riudarenes assenyalen que els municipis amb poblacions de menys de 20.000 habitants no tenen competència sobre aquesta mena d´instal·lacions. Segons explica el batlle, Jordi Gironès (de l´Agrupació Independent de Riudarenes- Independents de la Selva, AIR-IdSELVA) hi ha determinats dipòsits que pertanyen a la Diputació de Girona, d´altres a les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de cada zona o, en alguns casos, la responsabilitat pot ser municipal. En el cas del dipòsit situat a la zona d´Argimont, el responsable és l´ADF Farners, formada per voluntaris pobles de Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils.

No obstant això, l´alcalde detalla que el dipòsit està "obsolet", que no pot servir com a punt d´aigua i que estan a l´espera de construir-ne un de nou de formigó. D'altra banda, assegura que a grans trets, la majoria dels punts d'aigua de la vila no es troben en bon estat. "Des de la Diputació de Girona van arrencar fa temps un programa que pretenia substituir aquests dipòsits per uns altres de formigó, més segurs i de més durabilitat. El tema però és que no s´ha fet gaire res des de fa anys, segurament per qüestions econòmiques. Actualment és un perill, tant per qüestions ambientals com pel que fet que s´ha convertit en un niu de mosquits", assenyala Gironès.

L´alcalde assegura que després de parlar amb els Bombers, l´ADF, la Diputació i els tècnics el consistori, l´únic que pot assegurar és que no poden comptar amb aquest punt d´aigua en cas que es declari algun incendi. Davant d´aquesta situació, assenyalen que portaran el cas davant les diverses institucions i organismes involucrats i miraran de tornar a fer-lo operatiu, arreglant els desperfectes, fins que el nou dipòsit de formigó sigui una realitat. "La previsió és que volien canviar-lo, substituir l´actual d´alumini pel de formigó, però suposo que amb les dificultats econòmiques tot va en comptagotes; l´únic que està clar és que si hi ha un incendi allà no es pot buscar res, és com si no existís", destaca el batlle. "Sabent la notificació als mitjans que ha fet la veïna i havent parlat amb l´ADF, a nosaltres no ens costa res fer les gestions, denunciar-ho també i mirar si hi ha possibilitat de tornar-lo a fer funcionar", afegeix l´alcalde.

Segons assegura Lagae, els Bombers li han notificat que a tota la vila només existeixen 5 punts d´aigua. Tres basses - una de les quals no es pot utilitzar per les algues, restes vegetals, senyals de trànsit, plàstics i reixes que conté- i dos dipòsits d´aigua, comptant el de xapa d´alumini que actualment no és útil i l´altre està tapat, pensat per a proveir d´aigua als vehicles d´extinció d´incendis. "El bosc continua essent el mateix, les mateixes hectàrees. Hi ha zones molt abandonades i brutes, és incongruent que anem traient dipòsits d´aigua o no restaurant els existents", denuncia la veïna.

En aquest sentit, Lagae detalla que estan "farts" de la mala gestió del territori. "Ens queixem que no tenim diners però ningú fa res; cal seny. Només es posen les piles un cop ha passat la desgràcia", lamenta la veïna que reclama a les autoritats que aclareixin la situació i reparin el dipòsit el més aviat possible perquè pugui tornar a funcionar. "Potser no és la gran solució en cas d´incendi però fins i tot els mateixos Bombers m´han explicat que estan inquiets i que resen perquè no hi hagi un foc en aquesta zona perquè no sabran on anar a buscar aigua", assegura la veïna. Lagae detalla que si no es pren una decisió o solució aviat no descarta unir forces amb més veïns i notificar el "greuge que pateixen" a les diverses administracions.

Text