Els meus amics m'han assegurat que no és cert, que ho he somiat. Però, dins el meu cap s'ha passejat aquests dies una imatge. Una imatge antiga en la qual, damunt sa Palomera, apareixien enceses les lletres SAFA i, tal com ho fa cada any el tradicional "Glòria a Santa Anna", s'anaven cremant lentament, posant punt final als focs artificials. Potser sí, potser em confonc amb els focs de la festa major de Tordera on, després (o simultàniament) del "Glòria a Sant Bartomeu" apareixia el logo de l'empresa patrocinadora: FIBRACOLOR. O potser sí, potser va succeir puntualment un any, en el qual amb motiu d'un aniversari de l'esmentada empresa, aquesta va regalar al municipi un castell de focs.

El que no és cap somni, sinó una crua realitat, és que per diferents motius i relativament a prop, dues exhibicions pirotècniques hauran anat lligades aquest mes de juliol al dolor de moltes famílies. A Niça, al dolor punyent i irreversible que ha comportat a tanta gent la pèrdua de 84 vides humanes. A Blanes, a un dolor potser no tan tràgic i menys irreversible, però que sens dubte trasbalsarà negativament la vida i les famílies dels 184 treballadors que pensa acomiadar Nylstar durant aquests dies de festa major.

De fet, hagi existit o no alguna vegada, la imatge del logo SAFA (Sociedad Anónima de Fibras Artificiales) cremant-se al final d'un castell de focs, no deixa de tenir un trist paral·lelisme amb la trajectòria de la que va ser una de les empreses tèxtils més emblemàtiques de l'Estat espanyol ("el tergal nace en Blanes"). La SAFA, tot i els diferents noms i els diferents propietaris que l'han gestionat les últimes dècades, no ha deixat mai d'anar-se apagant, d'anar-se cremant a poc a poc.

No tinc coneixements ni prou informació per analitzar l'evolució dels números i la rendibilitat econòmica de Nylstar-Safa. Però, no cal ser un gran expert ni un gran economista per intuir que el volum de negoci que, algun dia, pot propiciar l'enorme extensió del solar que ocupa potser no jugui massa a favor de la veritable voluntat de remuntar-la i, de retruc, salvar gairebé 200 llocs de treball. Decididament, els focs de la festa major de Blanes tindran enguany, un sabor agredolç.