El jutge de l'Audiència Nacional Alejandro Abascal ha decretat avui presó incondicional per als dos germans marroquins de 33 i 22 anys detinguts ahir a Arbúcies, per suposadament col·laborar en el finançament de l'autodenominat Estat Islàmic (Daesh).

Fonts jurídiques han informat que el jutge ha enviat a presó comunicada i incondicional a Abdelhak i Omar El Jelaly, al primer per un delicte de pertinença al Daesh i al segon per finançament del terrorisme.

Els dos detinguts han negat tots els fets davant el jutge i fins i tot Omar ha assegurat desconèixer que un altre dels seus germans, Bachir, mort a Síria, pertanyia al Daesh.

La investigació revela que tots dos pertanyien a una família nombrosa d'emigrants marroquins, arribats a Espanya fa 13 anys, en la qual alguns fills van anar radicalitzant-se fins a integrar-se en aquesta organització terrorista.

El primer, Bachir, que al febrer de 2015 es va desprendre dels seus béns materials es va acomiadar dels seus germans i es va marxar amb la seva dona i els seus fills a Síria, on va combatre fins que al març d'aquest any va morir.

Els investigadors sostenen que els seus dos germans, des de Girona, van realitzar diverses transferències de diners per finançar a l'Estat Islàmic.

Amb Bachir ja mort, Abdelhak va decidir, segons la investigació judicial, seguir els passos del seu germà i formava part ja de l'entorn de l'autodenominat Estat Islàmic. De fet, a les xarxes socials no ocultava "la seva absoluta radicalització" i va participar en els enviaments de diners a Síria, ingressos que executava el germà petit, Omar.

Tots dos usaven l'aparell de canalització de fons ideat pels membres combatents del Daesh, un sistema que segueix uns patrons de conducta idèntics: enviaments a persones interposades radicades a Turquia que reenvien els diners al seu torn als destinataris finals que ho reben a Síria.

La Guàrdia Civil va detenir ahir als dos germans marroquins, en la primera investigació a Espanya que llança evidències concretes que demostren la finalitat específica de l'ocupació de remeses de diners des d'Europa per facilitar l'operativa del Daesh.

De fet, segons van indicar fonts de la investigació, la Guàrdia Civil es va confiscar de més de 9.000 euros al domicili dels germans, diners que presumptament anaven a destinar al grup terrorista.

Aquestes fonts van afegir que Abdelhak i Omar, plenament integrats en el municipi gironí, enviaven aproximadament la meitat del que guanyaven amb els seus treballs, el primer com a pintor d'autobusos en una empresa i el petit com a venedor en mercats de forma esporàdica.

Els germans han ingressat a la presó de Soto del Real, el mateix dia que el Tribunal Suprem ha confirmat les penes d'entre 10 i 12 anys de presó que l'Audiència Nacional va imposar als onze primers membres d'una cèl·lula gihadista condemnats a Espanya per enviar combatents a Síria per fer la gihad, que operava a Ceuta en connexió amb una altra marroquina.