La primera operació de la Guàrdia Civil contra el finançament del grup terrorista Estat Islàmic (Daesh) des d'Espanya ha tingut l'epicentre a Arbúcies i es va saldar ahir amb la detenció de dos germans marroquins que duien prop d'una dècada a la localitat i hi estaven perfectament arrelats. L'operatiu ha permès recollir abundant material informàtic i documentació que la benemèrita considera que permetrà obtenir importants dades sobre l'estructura de les xarxes de finançament del Daesh des d'Espanya.

El Ministeri de l'Interior creu que els dos detinguts formaven part d'una estructura dedicada a enviar remeses de diners als administradors econòmics del grup terrorista a través d'intermediaris que utilitzaven identitats falses atribuïdes als gestors del Daesh. Un tercer germà, Bachar, també va estar temporalment involucrat en l'enviament de fons econòmics fins que el febrer del 2015 va decidir abandonar la feina de conductor d'autobusos i deixar la carnisseria que regentava al municipi per marxar a Síria amb la seva dona i els fills i unir-se a les milícies gihadistes de l'Estat Islàmic. Va morir a Palmira. L'alcalde de la població, Pere Garriga, recorda que «va marxar d'Arbúcies deu fer cosa d'un any i mig, i de cop i volta ens vam assabentar que havia mort combatent per Estat Islàmic, res ho feia pensar perquè estava del tot europeïtzat».

La investigació està auspiciada pels Jutjats Central d'Instrucció Número 1 de l'Audiència Nacional, que ahir va permetre a la benemèrita practicar les dues detencions a Arbúcies. A partir de dos quarts de cinc de la matinada, desenes de guàrdia civils van presentar-se al número 40 del carrer Segimon Folgueroles i el número19 del carrer Germana Assumpta per endurse arrestats Abdelhak i Omar el Jelaly i comissar-los diners preparats per ser enviats als administradors del Daesh, material informàtic i telefonia mòbil. La col·laboració del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) també ha sigut clau en aquest operatiu que demostraria, per primera vegada, l'existència d'una estructura per finançar el terrorisme de l'Estat Islàmic des d'Espanya. Es creu que aquests diners es destinaven a facilitar els desplaçaments d'operatius per a la seva integració en les files del grup terrorista.

Sembla que els dos germans destinaven la meitat dels seus ingressos a finançar els terroristes del Daesh. Ja ho feien quan el mort a Palmira estava combatent com a gihadista i van seguir mantenint les transaccions després de la mort d'aquest a Síria. La Guàrdia Civil confia a poder desarticular aquesta estructura d'enviament de remeses amb la informació aconseguida en aquest operatiu.

Els dos germans detinguts ahir mai havien aixecat sospites ni havien tingut problemes a la localitat, al contrari. El gran va arribar a Arbúcies l'any 2003 i es va casar amb una jove de la localitat que treballa a l'Ajuntament i amb la qual té dues filles de vuit i tres anys d'edat. Ell estava empleat en una empresa carrossera de la localitat. El menor, Omar, va arribar el 2008 i actualment estava empleat en una empresa de treballs forestals.

L'aplicació de la Llei de Prevenció per al Blanqueig de Capitals i del Finançament del Terrorisme ha sigut clau per detectar les transferències financeres internacionals que utilitzava la presumpta cèl·lula terrorista i permetre als agents de la Direcció d'Informació de la Guàrdia Civil seguir el rastre fins Arbúcies.

A banda de les detencions, la Guàrdia Civil va estar-se prop de vuit hores realitzant l'entrada i escorcoll als domicilis dels dos detinguts. Van comissar 9.000 euros en efectiu i nombrós material informàtic que serà analitzat i se suposa que aportarà importants dades sobre les xarxes de finançament de l'Estat Islàmic. També permetrà determinar més exactament la vinculació dels arrestats amb els administradors d'aquest grup terrorista.

En acabar els escorcolls policials als domicilis, la Guàrdia Civil es va endur els germans al centre d'atenció primària de Santa Coloma de Farners perqué se'ls fes un reconeixement mèdic abans de conduir-los davant l'Audiència Nacional.

El Ministeri de l'Interior també va indicar ahir en un comunicat que els investigadors buscaran «esclarir les circumstàncies de la incorporació» al Daesh del germà dels detinguts mort a Palmira. Interior destaca que aquesta actuació policial «té repercussió directa sobre la capacitat de finançament» de l'Estat Islàmic i això fa que «sigui encara més rellevant la investigació financera sobre les transaccions que, procedents de diferents països del món, arriben al Daesh.

Des de l'elevació a nivell 4 de l'alerta antiterrorista (NAA-4) el 26 de juny de 2015, la Guàrdia Civil ha potenciat totes les recerques relacionades amb estructures tant operatives com logístiques de caràcter transnacional posant el focus, principalment, en la interrupció dels circuits de captació i enviament de gihadistes a les files del grup terrorista, així com dels fluxos financers que permeten el manteniment d'estructures i el desenvolupament d'operacions a Europa.

Sense sospites

La notícia va agafar per sorpresa ahir tot el poble perquè ambdós germans estaven plenament integrats i res feia pensar que s'havien radicalitzat. L'alcalde de la població destaca com des que van arribar es van adaptar perfectament i per això també els va sorprendre quan a l'Ajuntament van rebre la notificació de la defunció del germà mort a Síria mentre integrava les files de l'Estat Islàmic.

Rellevança de l'operatiu

Inerior indica que la situació actual per la qual travessa l'Estat Islàmic a Síria, on està essent atacat sistemàticament per la coalició internacional, esta afectant la capacitat operativa del grup terrorista i, de retruc, la seva capacitat de finançament. És per aquesta raó que el ministeri considera «encara més rellevant» l'operatiu de la Guàrdia Civil perquè posa el focus en la investigació finançera sobre les transaccions que, procedents des de diversos punts del planeta, permeten als terroristes facilitar la xarxa d'enviament de combatents.

En l'operatiu d'ahir també van col·laborar unitats de la Comandància de la Guàrdia Civil de Girona i Almeria i altres zones de Catalunya i Andalusia.

El director general de la Policia Nacional, Ignacio Cosidó, va destacar ahir que Espanya és un dels països que estan desenvolupant «més eficàcia» en la lluita contra el terrorime gihadista. En unes declaracions als mitjans de comunicació al Port d'Algecires, on va assistir a la posada en funcionament de l'operació Minerva, Cosidó es va referir a la intervenció de la Guàrdia Civil contra el terrorisme gihadista que va permetre ahir la detenció dels dos germans d'Arbúcies.

Va voler subratllar que és «una operació que situa Espanya com un dels països que està desenvolupament més eficàcia en la lluita contra el terrorisme gihadista».

El director general de la Policia Nacional creu que aquesta informació es constata tant pel nombre d'operacions realitzades com de detinguts, així com pel número d'investigacions que estan duent a terme tots els cossos policials d'Espanya.