Una trentena de submarinistes voluntaris han extret aquest diumenge fins a 131 quilos de deixalles del fons marí de Blanes. L'acció s'emmarca dins la campanya de sensibilització 'Per Focs la mar també brilla!' i s'ha fet als voltants de la roca Sa Palomera, punt emblemàtic des d'on es fa el conegut concurs de focs artificials d'aquest municipi.

En les tasques de neteja hi han participat diverses entitats que han volgut posar de manifest que els castells de foc es poden fer d'una manera més respectuosa amb el medi ambient i sensibilitzar la població de què els lavabos no són papereres i que el seu ús indegut fa que arribin al mar residus no biodegradables com les tovalloletes, les compreses o els bastonets de cotó.

Aquesta acció ha estat organitzada per l'entitat ambiental S'Agulla, el club de submarinisme Mola Mola i el Club Vela Blanes, que en un sol matí han aconseguit treure del fons marí 40 quilos de plàstics, 25 quilos de paper, 8 quilos de llaunes i altres metalls, 8 quilos de tovalloletes i compreses, 20 quilos de pneumàtics, 15 quilos de canonades de PVC i 15 quilos de fibra de vidre.

Els residus han estat classificats en una parada al passeig de mar, on s'ha informat als ciutadans de la problemàtica associada a aquests residus i com canviant l'hàbit de llençar plàstics als lavabos es pot contribuir a la preservació del medi ambient.

L'extracció de deixalles del fons marí d'aquest diumenge és la primera part de la campanya 'Per Focs la mar també brilla!', que seguirà amb la creació d'una mostra itinerant feta amb plafons informatius que l'entitat S'Agulla exposarà a biblioteques municipals i centres educatius de la zona per conscienciar de la problemàtica dels plàstics al mar per promoure un canvi d'hàbits.

Segons un comunicat de S'Agulla, l'organització d'aquesta iniciativa s'ha fet amb el suport de la CUP de Blanes, dins la seva campanya de finançament d'entitats locals 'Diners al carrer'; el centre de submarinisme Blanes-Sub; la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques (FECDAS), i l'Ajuntament de Blanes.