En una poble on tothom es coneix encara sobta més que dos veïns acabin detinguts per la Guàrdia Civil acusats de finançar la barbàrie terrorista d'Estat Islàmic (Daesh) i ningú hagués sospitat res. Si alguna persona hagués preguntat abans-d'ahir per Abdelhak i Omar el Jalaly mai els hauria vinculat al Daesh.

Abdelhak va emigrar del Marroc el 2003, quan comptava amb 20 anys, per recalar a Arbúcies. Aquí va conèixer la seva dona, arbucienca «de tota la vida», com la va descriure l'alcalde Pere Garriga, i amb qui té dues filles de vuit i tres anys. La passió que sent pel kickboxing, disciplina en la qual va iniciar-se al Marroc, el va dur a mantenir-se en forma al gimnàs i fins i tot havia fet de monitor a Breda, encara que la seva feina es trobava en una de les empreses carrosseres d'Arbúcies, en la qual s'encarregava de pintar autobusos.

La seva religiositat aparentment no semblava influïda pel fonamentalisme gihadista, i per això Abdelhak era ben vist a l'Associació Cultural El Ittifak, la qual gestiona la mesquita local.

Cinc anys després d'haver arribat a Espanya, el seu germà petit, Omar, també va acabar a Arbúcies. El petit -de 22 anys- l'acompanyava sovint al gimnàs a entrenar i encara que no tenia feina fixa a vegades aconseguia treballar en empreses forestals.

Però el febrer de 2015 la seva vida va canviar -o potser abans, això ho determinarà la investigació policial- perqué el germà gran d'Abdelhak i Omar, Bachar, els va dir que s'enduia la seva dona i les seves dues filles a Síria perqué s'havia enrolat a l'Estat Islàmic. Ningú en sabia res i, de cop i volta, un dia va arribar una notificació a l'Ajuntament d'Arbúcies que informava de la defunció de Bachar a Palmira mentre estava lluitant amb els gihadistes.

Tampoc aquest germà havia aixecat mai recels. Era conductor d'autobús en una línia intermunicipal, havia treballat en una benzinera del poble i havia arribat a regentar una carnisseria a Arbúcies que va acabar traspassant. «Estem sorpresos», va manifestar ahir l'alcalde.

Els El Jalaly tenen encara un altre germà, el quart, que viu a Santa Coloma de Farners i a qui la Guàrdia Civil no va vincular al Daesh en l'operatiu d'ahir.