Santa Coloma desaconsella l'aigua de l'aixeta a determinats col·lectius

Demana als menors de 16 anys i els majors de 60 que no en beguin per la seva "elevada concentració" de fluor

04.08.2016 | 13:38
Un dels pous que subministra aigua al municipi
Un dels pous que subministra aigua al municipi

L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners desaconsella beure aigua de l'aixeta a menors de 16 anys i majors de 60 perquè les últimes analítiques han detectat una "elevada concentració" de fluor a la xarxa pública a conseqüència de la sequera. El consistori ha emès un ban on també demana que la llet per als nadons es prepari amb aigua embotellada. L'aqüífer que abasteix la població, la riera de Santa Coloma, està pràcticament buit perquè fa massa temps que no plou. Per això, l'Ajuntament també ha demanat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que desembassi aigua del Pasteral per recarregar-lo i poder solucionar, momentàniament, la problemàtica. L'alcalde, Joan Martí, lamenta però que fa deu anys que esperen "l'única solució efectiva": connectar-se a una altra font d'aigua,

L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha demanat a l'ACA que autoritzi Aigües Ter-Llobregat (TALL) a alliberar aigua des del Pasteral fins al sifó que abasteix la riera de Santa Coloma. L'aqüífer que abasteix el municipi passa pràcticament sec i això suposa repetir els problemes d'abastament que pateix la població de manera cíclica.La setmana passada, com que la sequera persisteix, l'Ajuntament ja va començar a aplicar mesures per estalviar l'aigua. En va reduir l'ús per netejar carrers només es fa servir la que és "imprescindible"- i també va començar a regar menys els jardins públics. En paral·lel, el consistori va recomanar als colomencs que també seguissin aquest exemple (per exemple, dutxant-se en comptes d'omplir banyeres o posant rentavaixelles i rentadores només quan estiguin plens).Ara, les últimes analítiques han detectar una "elevada concentració de fluor" a l'aigua de l'aixeta.

Els controls periòdics de qualitat que es fan a la xarxa l'han situat per sobre d'1,5 mg\/l. "Tot i que el fluor no es considera un element tòxic agut, la ingesta continuada pot representar un perill per a la salut del consumidor", precisa el consistori.Així, concentracions d'entre 0,5 i 1 mg\/l protegeixen la població infantil de la càries dental. En canvi concentracions superiors a 1,5 mg\/l poden suposar un risc de fluorosi dental per a nens i adolescents (fins als 16 anys). Per a la gent gran, concentracions superiors a 1,5 mg\/l poden suposar risc de fluorosi òssia. Davant d'aquests riscos l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha emès un ban on recomana que nens i joves fins a 16 anys i gent gran (majors de 60 anys) s'abstinguin de consumir aigua de la xarxa per beure o cuinar, i que la llet artificial per a nadons es prepari amb aigua embotellada (amb un màxim de contingut en fluor de 0,5 mg\/l). El ban emès pel consistori assegura, no obstant, que tots els colomencs podran utilitzar l'aigua per dutxar-se, rentar la roba o rentar els estris de cuina sense cap risc per a la salut.

Problemes gairebé cada estiu
El consistori explica que els problemes d'abastament a la ciutat es reprodueixen "periòdicament gairebé cada estiu", perquè la xarxa de subministrament d'aigua potable s'abasteix només dels pous municipals. Que al seu torn, treuen el recurs de l'aqüífer de la riera de Santa Coloma. L'alcalde Joan Martí assegura que "a conseqüència de la sobreexplotació d'aquest aqüífer, i al fet que la riera de Santa Coloma és una conca típicament mediterrània, i per tant estacional, a l'estiu patim aquests problemes". Segons Martí, per garantir el subministrament d'aigua potable, "només hi ha una solució que realment sigui efectiva: connectar-nos a una altra font d'aigua". L'any 2006 es va plantejar la possibilitat de connectar la xarxa municipal al Pasteral, però finalment, i ja tenint el projecte redactat, l'ACA va imposar la connexió amb la dessaladora de Blanes. "Al final, no s'ha fet ni una cosa ni l'altra, tot i que l'ACA ha acabat reconeixent que l'alternativa bona és connectar-se al Pasteral, deixant de banda la dessaladora", conclou Martí.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Un pare de Blanes denuncia que la seva exparella té «segrestada» la seva filla de 8 anys a Rússia

Assegura que no veu la nena des del gener i carrega contra els jutjats perquè ja els va advertir...

La justícia autoritza el govern de Lloret a obrir el camí de ronda a Can Juncadella

La justícia autoritza el govern de Lloret a obrir el camí de ronda a Can Juncadella

Tancat des de l'any 2009, el consistori té ara 15 dies per recuperar aquest tram d'ús públic que...

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

El director de la instal·lació creu que els primers guanys es podrien notar a partir del 2020

Vidreres obté una subvenció d´uns 1.900 euros per comprar una pala llevaneus

L'Ajuntament de Vidreres ha obtingut una subvenció de 1.853,44 euros de la Diputació de Girona,...

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

El Consell Comarcal de la Selva va iniciar ahir la distribució de lots de productes de...

El jutge autoritza l´Ajuntament de Lloret a obrir el camí de ronda de Can Juncadella

El jutge autoritza l´Ajuntament de Lloret a obrir el camí de ronda de Can Juncadella

El pas està barrat des del 2009 i el consistori té 15 dies per retirar la porta instal·lada pels...

Enllaços recomanats: Premis cinema